Uravnotežena in zdrava prehrana ima poleg drugih dejavnikov pomembno vlogo pri zdravju.
Če želite okrepiti zdravje je dobro, da na svoj jedilnik umestite nekaj živil, ki so še zlasti dobra za srce. Slavna kardiologinja, Elizabeth Klodas predlaga nekaj živil, ki jih izbira sama.
Katera živila so odlična izbira za zdravje srca?
Solata (še zlasti rukola)
Solata je odlična izbira za zdravje srca. Predvsem se na vrh seznama uvršča rukola, ki je bogata z vitaminom C in kalijem, prav tako pa pomaga ohranjati zdravje srčno-žilnega sistema. Klodasova trdi, da je solata živilo z visoko hranilno vrednostjo in vsebnostjo antioksidantov, zato je pogosto na njenem jedilniku.
Ne spreglejte:
- To živilo je polno vitamina D, upočasnjuje staranje ter deluje protivnetno
- Ali je spanje na levem boku slabo za srce? Kaj je treba vedeti
- Ali lahko zaradi stresa doživimo infarkt? (Pojasnjuje kardiologinja)
Rdeča pesa
Rdeča pesa pripomore k znižanju krvnega tlaka. Zaradi vsebnosti nitratov pa poveča tudi pretok krvi. Med bistvenimi sestavinami, ki pripomorejo k zdravju srca so tudi viri vlaknin in antioksidantov.
Grški jogurt ali jogurt z nizko vsebnostjo maščob
Za ohranjanje zdravja srčno-žilnega sistema je primerna izbira tudi jogurt, predvsem zaradi tega, ker je pomemben vir probiotikov. Kardiologinja pravi, da vsak dan za zajtrk poje jogurt, saj je med drugim tudi dober vir vir beljakovin in kalcija.
Kozji in feta sir
Feta sir je kardiologijin najljubši dodatek solati, čeravno ima običajno veliko natrija. Poleg feta sira v prehrano dodaja tudi kozjega, ki ima manj nasičenih maščob in natrija kot mnogi drugi siri. Med lastnostmi, ki so dobre za srce so tudi minerali, kot sta baker in magnezij, ki se prav tako v kozjem siru nahajajo v večjem deležu kot v drugih vrstah sira.
Korenček in zelena
Med živili, ki so dobra izbira za srce sta na seznamu tudi korenje in zelena, ki ju lahko dodate še zlasti v juhe. »Korenje vsebuje vitamin A in antioksidante, zelena pa je nizkokalorična zelenjava z veliko vlaknin, antioksidantov in kalija,« pravi Klodasova.
Cvetača, brokoli in šparglji
Brokoli in cvetača imata visoke ravni spojin, ki pomagajo telesu blokirati absorpcijo slabega holesterola (LDL). Šparglji med drugim pomagajo odstraniti holesterol preden ga telo lahko absorbira.
Jagode
Jagode spadajo med sadje, ki so zaradi vsebnosti antioksidantov odlična izbira za srce. Lahko si jih privoščite z malinami, borovnicami ter chia semeni.
Losos
Kardiologinja si večkrat privošči tudi lososa, ki ima protivnetne učinkovine. »Losos je bogat z omega-3 maščobnimi kislinami in znižuje slab holesterol LDL, zvišuje dober holesterol (HDL) ter znižuje trigliceride,« dodaja.
Arašidovo maslo in jajca
Na spisku živil, ki so dobra izbira za srce se nahajajo tudi arašidovo maslo jajca. Arašidovo maslo predvsem zaradi razloga, ker vsebuje veliko beljakovin, vitamin E in antioksidante. Jajca pa po mnenju kardiologinje vsebujejo hranilo holin, ki pomaga pri dobrem delovanju možganov in živčnega sistema.
Vir: thehealthy.com
- Preberite si še: Nevrolog opozarja: "Pri TEJ starosti bi morali nehati piti alkohol, če želite preprečiti demenco"
Bonus video: Spoznajte Slovenko, ki je obiskala že preko 1400 slovenskih jezer