Kronični stres – zagotovljene zdravstvene težave

Kronični stres –  zagotovljene zdravstvene težave (foto: Profimedia) Profimedia
15. 1. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Dovolj je že vonj po jedi in telo je že pripravljeno na žvečenje in prebavljanje hrane.

V ustni votlini imamo devet žlez slinavk, ki navlažijo hrano in jo spremenijo v kašasto zmes.
Za prebavo so še posebej pomembne snovi v slini, na primer encim amilaza. Ta poskrbi, da se razgradijo ogljikovi hidrati in škrob. 

Kaj je pravzaprav kortizol?

Gre za hormon, natančneje povedano steroidni hormon, ki ima v našem telesu več funkcij. Povečano pa se začne izločati med napori – psihičnimi in fizičnimi – zato o njem pogosto govorimo kot o stresnem hormonu. Vendar pa čisto brez njega človeško telo sploh ne bi moglo preživeti. Hormon dejansko poskrbi, da ima naše telo ob vsakem času dovolj energije. Kadar smo pod stresom, kortizol prevzame nalogo varovanja naših zalog in virov. Če pa ga telo proizvaja preveč, pride do neprijetnih težav, na dolgi rok pa precej ogroža tudi zdravstveno stanje.
Simptomi prekomernega izločanja kortizola

Izčrpanost

Kortizol poveča zmogljivost telesa, pod stresom pa ga pripravi tudi na alarmantno stanje in pripravljenost. Tako dolgotrajno stanje je za telo izjemno naporno. Moč mišic se osredotoči predvsem v nogah. Povišane vrednosti kortizola se zato prav na začetku največkrat izrazijo v utrujenosti in neprestani izčrpanosti.

Visok krvni tlak

Če je telo neprestano v stanju pripravljenosti, se povišata frekvenca bitja srca in krvni tlak.

Menstruacija

Ženski ciklus se za zunanje vplive odzove zelo občutljivo. Še posebej veliko vlogo igra stres. Če telo izloča preveč kortizola, se lahko pride do neredne menstruacije ali pa ta tudi povsem izostane.

Pridobivanje telesne teže

Kortizol upočasni presnovo, telo pa uskladišči energijo na zalogo. Zato se ljudje v stresnih časih pogosto zredijo, čeprav pojedo zelo malo –
stres namreč pošlje signal, da se mora telo pripraviti na slabe čase.

Slabo celjenje ran  in težave s kožo

Če je v organizmu preveč kortizola, trpi tudi ožilje. Zato hitro dobimo modrice, pa tudi rane se počasneje celijo. Stres je viden tudi v obliki aken.

Depresivno razpoloženje

Ženske vemo, da imajo hormoni močan vpliv na naše razpoloženje. Preveč stresnih hormonov tako precej vpliva na naše občutke. Notranji nemir, depresivna stanja, motnje nihanja razpoloženja in strahovi so zelo resni pokazatelji previsokih vrednosti kortizola.

Kaj storiti?

Ker je kortizol življenjsko pomemben, povišanih vrednosti ne smemo nikoli zdraviti brez zdravniške diagnoze. Zdravnik s preiskavo krvi zelo hitro ugotovi, ali so vrednosti povišane.

Če je zanje odgovoren kronični stres, ga je treba čim prej odpraviti. Pomagajo sprostilne tehnike, reden ritem spanja in izločitev posameznih stresnih dejavnikov. K preveč kortizola lahko prispeva tudi odvisnost od alkohola ali pa depresije. Previsoke vrednosti kortizola lahko privedejo tudi do bolezni Cushingovega sindroma. V tem primeru pride do funkcijskih motenj hipofize ali nadledvične žleze, ki se pokažejo v obliki benignega tumorja. Bolezen se uspešno zdravi s pomočjo zdravil ali operacije.

Foto: Profimedia