Kumkvat – varuje telo pred obolenji, razbija ledvične kamne, gladi gube

Kumkvat – varuje telo pred obolenji, razbija ledvične kamne, gladi gube (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 3. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Kumkvat je zelo okusno in zdravo sadje. Spominja na majhno pomarančo, le da je malo bolj kislega okusa.

Glavna značilnost tega ploda je, da se v nasprotju z drugimi podobnimi citrusi je skupaj z lupino, ki je hranljiva in zelo koristna za zdravje. Kumkvat, tako kot večina citrusov, vsebuje ogromne količine vitaminov A, C in E kot tudi fitosterolov, ki nas varujejo pred slabim vplivom prostih radikalov.

Krepi imunski sistem

Kumkvat je izvrsten vir vitamina C, vsebuje ga 43,9 miligrama na 100 gramov, kar je 73 odstotkov priporočljivega dnevnega odmerka. Zaradi takšne koncentracije vitamina C
je odličen za krepitev imunskega sistema in idealen zaveznik v boju proti prehladu in gripi.

Za lepšo in zdravo kožo

Ko govorimo o antioksidantih, je kumkvat gotovo zelo dober za kožo. Varuje namreč epidermo in še posebej priporočljivo je, da ga jeste, če se izpostavljate sončnim žarkom, saj bo blokiral škodljivo UV-zračenje in preprečil poškodbe na koži ter vas zaščitil pred pojavom melanoma. Zelo je učinkovit tudi pri odstranjevanju gub, starejšim osebam pa preverjeno odstranjuje starostne pege.

Male pomaranče za hujšanje

Če iščete učinkovit in zdrav način, da bi izgubili odvečne kilograme, so male pomaranče preverjena izbira, ki vas bo navdušila. Vključite jih v svojo vsakodnevno prehrano in pomagajte telesu, da se znebi viška soli, vode in maščob. Kumkvat je učinkovita rešitev za hujšanje, seveda pa je treba biti tudi fizično aktiven, da bi lahko dosegli najboljše možne rezultate.

Popravlja vid in varuje oči

Zdravilnim lastnostim kumkvata bomo dodali še dejstvo, da kombinacija vitamina A in beta karotena, ki ga je v tem sadju ogromno, zelo ugodno vpliva na zdravje oči in sam vid. Če imate težave z vidom, je najboljša rešitev, da redno jeste kumkvat, saj bo preprečil vse degenerativne spremembe, obenem pa boste zmanjšali tveganje pred pojavom sive mrene.

Proti ledvičnim kamnom

Kislina iz tega sadja bo pomagala, da preprečite rast in razvoj ledvičnih kamnov. Vsak dan si pripravite sok iz tega sadja, da urinskemu traktu omogočite zelo potrebne minerale in vitamine. Ti bodo obenem preprečili oblikovanje tujih teles v vaših ledvicah, če pa so ta že prisotna, jih bodo zelo učinkovito odstraniti.

Varuje pred diabetesom

Zaradi vseh antioksidantov, ki so v paru z zdravimi prehranskimi vlakninami, maščobnimi kislinami omega 6 in omega 3, ki držijo pod kontrolo raven trigliceridov, je kumkvat idealno sadje za zmanjšanje tveganja pred diabetesom tipa 2.

Varuje pred vnetji

Fitosteroli, antioksidanti in tanini so dokazano močni proti vnetnim stanjem v organizmu, ki jih povzročijo prosti radikali. Kumkvat se je odlično izkazal tudi pri preventivi artritisa in togih arterij.

Dviguje raven energije

Priporočljivo je, da to nenavadno sadje dodate svojim jutranjim šejkom, ker je izvrsten vir riboflavina, ki dokazano pospešuje metabolizem in pomaga pri prebavi ogljikovih hidratov, proteinov in masti. Sadje je zelo učinkovito za hitri energijski val.

Hranjenje in nakup

Zdravi sadeži morajo imeti temnejšo oranžno bravo in biti čvrsti na dotik. Izogibajte se plodov, ki imajo pikice. Če boste sadje jedli 2 do 3 dni po nakupu, ga lahko hranite na sobni temperaturi, brez skrbi, da bi zgnilo.
Pomembno pa je, da veste, da se kvari, če dalj časa stoji na toplem, zato vam svetujemo, da sadje hranite v hladilniku, in to vedno v dobro zaprti posodi. Tako bo sadje ohranilo svojo svežino ter hranljive sestavine in ga boste lahko jedli kadarkoli v naslednjih dveh tednih.

Uporaba v prehrani 

Pred jedjo sadje malo pomencajte med prsti, da spusti sokove in olja, ki imajo sladkoben okus citrusa, tako bo veliko bolj okusno. Po okusu je najbolj podobno mandarini, razlika je le v tem, da je lupina dovolj mehka, da jo lahko jeste.
Kumkvat lahko dodate solatam, bodisi, da so zelenjavne ali sadne, ker se zelo lepo vključi in ima prijeten okus. 
Iz tega sadja lahko, tako kot iz drugih plodov citrusa, pripravite sokove in džeme ter pite. Zaradi svojega karakterističnega okusa so majhne pomaranče odličen izbor za pripravo koktajlov, bombonov, marmelad in okusnih peciv.

Foto: Shutterstock