3 živila, za katera sploh ne veste, da škodijo ledvicam: povzročajo VISOK PRITISK in dvignejo sladkor. In katera živila pomagajo?

25. 5. 2024
Deli

 Ali ste vedeli, da ledvice vsak dan trdo delajo, da uravnotežijo tekočine, minerale in soli v telesu? In da bi pravilno delovala in svoje delo najbolje opravljala, jim lahko pomagajo nekatera živila... 

Ledvice imajo v našem telesu izjemno pomembno vlogo, saj vsako minuto filtrirajo pol skodelice krvi. Vsaka ledvica vsebuje približno milijon nefronov, posebnih filtrov, ki pomagajo pri odstranjevanju odpadkov iz krvi. Zato se raje prepričajte, da so v optimalnem stanju!

Zato je ključnega pomena, da ugotovite, kaj lahko povzroči bolezni ledvic in kako jih preprečiti. Strokovnjaki so pojasnili, katera živila so najbolj škodljiva in katera najbolj zdrava za ledvice, poroča portal Andree Raicu.

Preberite še:

Katera hrana je najslabša za ledvice?

1. Kisli sokovi  

Temni in kisli sokovi so še posebej bogati z umetnim fosforjem. Fosfor je mineral, potreben za močne kosti. Praviloma zdrave ledvice zlahka izločijo odvečni fosfor iz telesa, če pa pride do določenih težav z ledvicami, bodo ti sokovi njihov položaj le otežili. Da preprečite takšne situacije, se jim je bolje izogniti.

2. Prekomerno predelana ali hitra hrana

Polpripravljena živila, kot so klobase ali zamrznjeni izdelki, ki jih uživamo samo pogreta, imajo običajno visoko vsebnost soli in sladkorja. Enako velja za hamburgerje in krompirček iz hitre hrane.

Prekomerno uživanje soli lahko vodi do visokega krvnega tlaka in poslabšanja bolezni ledvic. Zmanjšanje vnosa soli je ključno za ohranjanje zdravja ledvic.

Prekomerno uživanje sladkorja in predelane hrane lahko prispeva k sladkorni bolezni in debelosti, glavnima dejavnikoma tveganja za bolezni ledvic.

3. Rdeče meso

Prekomerno uživanje rdečega mesa (predvsem če je predelano) lahko poveča raven sečne kisline v krvi, kar lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov. Nasploh lahko prekomerno uživanje živalskih beljakovin "obremeni" ledvice.

Živalske beljakovine proizvajajo visoko raven kisline v krvi, ki jo morajo izločiti ledvice.  

Prekomerno uživanje sladkorja in predelane hrane lahko prispeva k sladkorni bolezni in debelosti, glavnima dejavnikoma tveganja za bolezni ledvic.

Prekomerno uživanje sladkorja in predelane hrane lahko prispeva k sladkorni bolezni in debelosti, glavnima dejavnikoma tveganja za bolezni ledvic.

profimedia

Katera živila so dobra za ledvice?

 1. Temno zelena, listnata zelenjava  

Temnozeleni listi so močan vir antioksidantov, vitaminov C, E in K ter mineralov (kalcija, magnezija, kalija in železa), zaradi česar so odlični za preprečevanje bolezni ledvic. Ta zelenjava je koristna za preprečevanje vnetij in zaščito pred oksidativnimi poškodbami, ki nastanejo ob preobremenitvi ledvic.  

2. Lan

Visok krvni sladkor lahko povzroči poškodbe ledvic. Zato je sladkorna bolezen tipa 2 povezana s kronično boleznijo ledvic. Vlaknine v lanenih semenih so koristne za vzdrževanje stabilne ravni krvnega sladkorja, kar je bistvenega pomena za zdravje ledvic.

 3. Ribe  

Ribe, bogate z omega-3 Omega-3 maščobne kisline, ki jih najdemo v ribah, kot sta losos in tuna, imajo protivnetne lastnosti in lahko pomagajo zmanjšati tveganje za kronično ledvično bolezen. 3 jajca Odličen vir popolnih beljakovin, jajca zagotavljajo esencialne aminokisline, ki podpirajo zdravje mišic in ledvičnega tkiva.

4. Tofu

Če iščete rastlinske beljakovine za izboljšanje zdravja ledvic, izberite tofu. Meso, ki ima številne prehranske prednosti, ima lahko tudi malo kisline, kar lahko povzroči pritisk na bolj občutljive ledvice. Ker ledvice uravnavajo pH našega telesa in izločajo kisline, so lahko živila, ki podpirajo ta proces, kot je tofu, neverjetno dobra za ledvice.

 5. Česen  

Ima močan protivnetni učinek in je koristen pri težavah z visokim krvnim tlakom, kar je pomembno, oboje pa je koristno za delovanje ledvic.     

Preberite še:

Vaje za dolgo življenje: vsi tisti v srednjih letih bi jih morali delati vsak dan