Ali veste, da lahko tudi ledvice doživijo "infarkt"?

28. 3. 2024
Deli
Ledvice, čeprav so pomembni organi za filtriranje krvi in uravnavanje telesnih tekočin, običajno niso prve na seznamu, ko gre za zdravje srca in ožilja. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ledvični infarkt ali napad je redek zdravstveni dogodek, ki se pojavi, ko je prekinjena oskrba dela ledvice s krvjo.

Ledvični infarkt, čeprav veliko manj znan kot srčni infarkt ali možganska kap, je resen zdravstveni problem, ki zahteva takojšnje prepoznavanje in zdravljenje.

Ta redek, vendar potencialno smrtonosen dogodek se zgodi, ko se dotok krvi v ledvično tkivo nenadoma prekine ali zmanjša, kar lahko povzroči trajno poškodbo organa.

Preberite še:

Kaj povzroča ledvični infarkt?

Ledvice, čeprav so pomembni organi za filtriranje krvi in uravnavanje telesnih tekočin, običajno niso prve na seznamu, ko gre za zdravje srca in ožilja. A tarča infarkta so lahko tudi ledvice. Za razliko od srca in možganov je ledvični infarkt redek, a resen dogodek, ki se lahko pojavi, ko je pretok krvi v ledvicah močno oslabljen ali prekinjen.

Ledvični infarkt lahko povzročijo številni dejavniki, kot so:

  • Tromboza ledvične arterije: blokada pretoka krvi skozi ledvično arterijo zaradi tvorbe tromba.
  • Embolija: prenos krvnega strdka iz drugih delov telesa, ki blokira ledvično arterijo.
  • Ateroskleroza: kopičenje maščobnih oblog v arterijah, ki povzročijo zoženje ali blokado ledvičnih arterij.
  • Vaskulitis: vnetje krvnih žil, ki lahko vpliva na poškodbo ledvične arterije.
  • Fibromuskularna displazija: redke bolezni arterij, ki povečajo tveganje za ledvični infarkt.
  • Bolezni ledvic: nekatere bolezni ali stanja, ki povečajo občutljivost ledvic za poškodbe krvnih žil.
  • Hipertenzija: visok krvni tlak, ki lahko poškoduje krvne žile v ledvicah, vključno z možnostjo srčnega infarkta.
  • Druge žilne težave: različni žilni zapleti, ki lahko vplivajo na pretok krvi v ledvicah.

Simptomi ledvičnega napada lahko vključujejo hude bolečine v spodnjem delu hrbta, slabost, bruhanje, visok krvni tlak in druge simptome, podobne tistim, ki jih povzročajo ledvični kamni. Zdravljenje bo odvisno od vzroka in resnosti srčnega napada.

Stenoza in okluzija ledvične arterije

Stenoza ledvične arterije zmanjša pretok krvi skozi eno ali obe glavni ledvični arteriji ali njuni veji. Okluzija ledvične arterije je popolna blokada pretoka krvi skozi eno ali obe glavni ledvični arteriji ali njuni veji. Vzroki za ta stanja so običajno trombembolija, ateroskleroza ali fibromuskularna displazija.

Simptomi akutne okluzije lahko vključujejo bolečine v spodnjem delu hrbta in trebuhu, zvišano telesno temperaturo, slabost, bruhanje in hematurijo (kri v urinu). Kronična stenoza lahko povzroči težko nadzorovano hipertenzijo in kronično odpoved ledvic.

Diagnozo postavijo zdravniki s slikovnimi metodami, kot so ultrazvok, barvni doppler ledvičnih arterij in angiografija. Zdravljenje lahko vključuje antikoagulante, trombolizo, operacijo ali perkutane posege, kot sta angioplastika in stentiranje.

Diagnostični postopki ledvičnega infarkta vključujejo več različnih metod za postavitev natančne diagnoze in izbiro optimalnega zdravljenja. Običajni metodi sta ultrazvok (UZV) in barvni doppler ledvičnih žil, ki omogočata vizualizacijo strukture in pretoka krvi v ledvičnih arterijah.

Te metode so zaradi dostopnosti, neinvazivnosti in varnosti pogosto prve v uporabi.

Vendar pa bodo v nekaterih primerih morda potrebne dodatne informacije za natančnejšo diagnozo. 

Postopek zdravljenja

Zdravljenje ledvičnega infarkta je odvisno od vzroka in resnosti stanja. V primeru akutne okluzije ledvične arterije uporabimo antikoagulante, trombolitike in kirurško ali katetrsko embolektomijo.

Zgodnji poseg lahko izboljša delovanje ledvic, vendar je popolno okrevanje redko, zlasti zaradi možnih zapletov, kot je ateroskleroza krvnih žil srca ali koronarnih arterij.

Poleg tega se zdravljenje z antikoagulanti običajno nadaljuje več mesecev, da se prepreči ponovitev trombembolizma.

Vprašanje potrebe po operaciji za vzpostavitev žilne prehodnosti je pogosto odvisno od specifičnih značilnosti bolezni in individualnih okoliščin pacienta.

Kirurški poseg običajno pride v poštev, če je farmakoterapija neuspešna ali so prisotni zapleti, vendar je treba upoštevati tveganje operacije, zlasti pri bolnikih s hudo odpovedjo ledvic.

Konec koncev sta natančna diagnoza in pravočasno zdravljenje ključnega pomena za preprečevanje nadaljnjih zapletov ledvičnega infarkta. 

Pogosto pozabljamo, da imajo ledvice veliko vlogo pri zdravju našega telesa, zato so preprečevanje kroničnih bolezni, pravilna prehrana in redni pregledi najpomembnejši koraki za pravilno delovanje ledvic.Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ