Zato nikoli ne bi smeli lulati v morju!

27. 6. 2024
Deli
Zato nikoli ne bi smeli lulati v morju! (foto: Instagram @xanthijoanna (Posnetek zaslona))
Instagram @xanthijoanna (Posnetek zaslona)

Na videz nedolžna navada je lahko precej nevarna.

Poletje prinaša tudi užitke na morju. Ko uživate na plaži, pa je lahko zelo neprijetno, ko kar naenkrat morate na stranišče. Morda nimate opcije javnega stranišča, ali pa si ga preprosto ne želite uporabiti, zato se odločite, da boste malo potrebo opravili kar v morju. A taka odločitev je lahko nevarna tako za vas, kakor tudi za okolico.

Ne spreglejte: 

Uriniranje v morju lahko prinese zdravstvene zaplete

Najpogostejšo posledico opravljanja male potrebe v morju boste občutili ravno na lastni koži. Pripelje vam lahko namreč okužbo sečil. Morje samo po sebi sicer ni problem - težava so bakterije, ki jih odplaknete z urinom. Te lahko ostanejo v mokrih kopalkah tudi več ur in privedejo do okužbe.

Če ste že primorani lulati v morju, se takoj po odhodu na kopno stuširajte in si preoblecite kopalke, da bi se izognili morebitnim težavam.

Negativen vpliv na okolje

Urin vsebuje elemente, ki lahko negativno vplivajo na korale - in ravno urin je eden od mnogih razlogov, zakaj koralni grebeni po svetu trpijo. A ena oseba, ki urinira v morje, načeloma ne naredi razlike; težava nastane, ko se večje količine človeških odpadkov izločajo v ocean.

Večina koralnih grebenov velja za zaščitene, na teh območjih pa so postavljeni tudi posebni znaki, ki opozarjajo, kaj lahko tam počnete in česa ne. Če torej niste v zaščitenem območju oziroma v bližini koralnega grebena, uriniranje za okolje ne predstavlja nevarnosti.

Ali urin škodi drugim?

Če malo potrebo opravite v bolj globoki vodi, okoli vas pa ni veliko ljudi, urin načeloma ne bo škodil drugim. Težava nastane v bolj plitki vodi, kjer se kopa tudi več ljudi in otrok; urin lahko povzroči kožne težave, kot so srbečica ali celo alergijske reakcije.

Če torej lahko, uporabite javna stranišča, če nimate druge možnosti, kot je uriniranje v morju, pa se ob tem vsaj prepričate, da ne škodite sebi in drugim.

Vir: littlethings.com