Mala šola vitkosti in slabih navad

Mala šola vitkosti in slabih navad (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Dejstvo je, da lahko z radikalnimi dietami hitro in uspešno izgubimo kilograme. A za koliko časa in za kakšno ceno?

Če mislite, da boste postali vitki s strogimi dietami, potem se motite, saj hitreje ko hujšamo, hitreje nazaj pridobivamo tudi kilograme. Ni uspešne in trajne spremembe telesne teže brez spremenjenih življenjskih navad.

Telovadite, da boste lahko jedli? Nikar!

Kar 80 odstotkov uspeha pri hujšanju je odvisnega od hrane, telesna aktivnost vam lahko prinese le tisto nekaj več, dobro počutje, dobro telesno pripravljenost in bolj čvrsto telo. No, tole se je slišalo malo smešno, seveda je gibanje zelo pomembno, a kilogrami bodo kopneli le, če boste spremenili prehranske navade. Če ste ena od tistih, ki misli, da lahko je po starem, ker je začela teči, potem se močno motite.

Pa poglejmo še druge napake, ki jih delajo vitkosti željne ženske.

Ne večerjate po 18. uri

Naj ne bo hujšanje nekaj, kar vas navdaja z grozo in stradanjem. Pomembno je, da si uredite prehrano, zato si obroke primerno razdelite čez ves dan. Namesto da zvečer pojeste nekaj malega, a popolnoma neprimernega, raje pojejte normalen obrok, ampak pravilno sestavljen.

Zvečer jeste le sadje

Zvečer ni preveč pametno jesti sadja, saj vas bo napihnilo in povzročalo pline. Veliko bolj vam priporočamo kakšno veliko skledo solate s piščancem ali tunino, dobra izbira je tudi skuta z malo olivnega olja in zelišči.

Jeste le živila, bogata s proteini

Proteinske diete, kot sta Dukanova in Atkinsonova, so sicer na kratki rok učinkovite, a na dolgi rok so povsem nezdrave in prav škodljive. Hrana mora biti raznovrstna!

Težko si predstavljate dan ali obrok brez kruha

Zagotovo je kruh ena od spotik v vsaki dieti. Ali ga povsem izločiti ali ga jesti le za zajtrk? Dejstvo je, da z lahkoto preživimo tudi brez kruha. Priporočamo vam, da zjutraj pojeste kos polnozrnatega ali pirinega kruha, če res morate, potem pa se mu čez dan raje izogibajte.

Zvečer pojeste le sadni jogurt

Sadni jogurt je vse, samo del zdrave prehrane ne. Mislimo, da jemo jogurt in sadje, v resnici pa pojemo le veliko sladkorja in nepotrebnih umetnih dodatkov. Raje pojejte dva manj mastna navadna jogurta ali skuto kot pa enega sadnega.

Olivno ali konopljino olje jeste v velikih količinah

Olivno olje je krasno in zdravo, a prav tako hranilno kot preostala olja. Ne pravimo, da ga izločite iz prehrane, le uporabljajte ga varčno in smotrno.

Vsakemu obroku preštejete kalorije

Veliko pametneje je, da načrtujete zdrave obroke z veliko zelenjave in kakšnim kosom ribe ali belega mesa, kot pa da štejete kalorije. Nikar si ne otežujte življenja, uživajte v hrani. Zdaj pa res že veste, kaj redi – tortice, sladoled, čips, beli kruh, bele testenine ...

Dobre navade

Zajtrk

Zjutraj je treba v telo vnesti živila, ki se počasi prebavljajo, na primer integralni kruh, proso, pira ... in zapomnite si, kar je zjutraj zdravo, zvečer zagotovo ni dobra izbira. Zelo pametno je zjutraj pojesti kakšno jajce, polento, lahko sendvič s tankim polnozrnatim kruhom ... Pojejte kakšen kos sadja, a nikar ne pretiravajte.

Kosilo

Za kosilo je treba jesti beljakovine živalskega in rastlinskega izvora, na primer zelenjavo in ribe. Ne jejte kombinacije beljakovin in ogljikovih hidratov – meso in krompir, meso in kruh, lazanje, špagete z mesom, mesna musaka ... Zelo težke kombinacije so tudi meso z gorgonzolo, hamburger s sirom, riž in vino, pa svinjske klobase z lečo, meso ali riba s smetano ... Po testeninah in rižu ne jejte sadja, slaba kombinacija je tudi kisla solata in testenine ...

Večerja

Idealna hrana za zvečer so lahke beljakovine in solate. Torej – ribe, kot so skuša, tun ali losos, pa piščanec, puran na žaru, kuhana jajca – vse to jejte v kombinaciji s svežo, sezonsko solato. Zapomnite si, da je lahka večerja ključ do vašega uspeha pri izgubljanju kilogramov. V večernih urah nikar ne jejte testenin, pic, kruha, pit, zavitkov ali palačink – slabše boste spali, pa tudi kilogrami se bodo le nabirali.