Ne umivajte zob! Namesto tega bi morali po vsakem obroku narediti TO – je boljše za ustno in splošno zdravje

6. 5. 2024
Deli
Strokovnjaki pravijo, da obstaja še en način za nego zob in dlesni, ki bi ga morali obvezno vsi vključiti … (foto: Profimedia)
Profimedia

Ustnega zdravja in pomen ukrepov za ohranjanje tega ne bi smeli podcenjevati. To, kar se dogaja v vaših ustih, je močan pokazatelj vašega splošnega zdravja in počutja. 

Slaba ustna higiena lahko vodi do kariesa in bolezni dlesni, toda to niso lokalizirane težave – povezane so lahko z resnimi zdravstvenimi zapleti, vključno z boleznimi srca, možgansko kapjo in sladkorno boleznijo. Zato naj ščetkanje in nitkanje ne obstaja le zato, da bi prejeli odobravanje svojega zobozdravnika, to je dobro tudi za splošno zdravje. 

Strokovnjaki pravijo tudi, da obstaja še en način za nego zob in dlesni, ki bi ga morali obvezno vsi vključiti …

Shutterstock

Izpiranje ust z vodo!

A da bi razumeli moč navadne vode, morate najprej razumeti pH. 

PH je raven kislih in bazičnih spojin v telesu (ali koncentracija oksonijevih ionov v raztopini), pri čemer so spojine s pH 0 najbolj kisle, s 7 nevtralne in 14 najbolj bazične ali alkalne. 

Idealno bi bilo, če bi pH v ustih ostajal nevtralen ali bazičen, vendar lahko ob obroku postne močno kislo okolje. Ko jemo namreč slina razgradi hrano za prebavo in ob tem se ustvarja kislinski stranski produkt. "To vodi do več biofilma in kopičenja zobnih oblog, zato izpiranje z nevtralno ali bazično vodo lahko pomaga znižati pH v ustih," je za fortune.com razložila zobozdravnica dr. Lilya Horowitz

Ne spreglejte:

Kislo okolje in bakterije, ki izvirajo iz ostankov hrane, so glavni krivci za zobno gnilobo, zato z izpiranjem ust naredimo ogromno v boju proti temu. 

Najboljši čas za izpiranje z vodo je takoj po jedi, še posebej, če ste uživali hrano z visoko vsebnostjo kislosti, zelo problematična so tudi sladka živila.

Upoštevajte pa eno stvar: ust nikoli izpirajte z vodo z mehurčki! Namreč, gazirane vode, tudi tiste brez sladkorja, so kisle. Najhujše pa so tiste, ki jim je dodana limona. 

Bi bilo bolje, če bi si zobe takoj po jedi preprosto umili? 

Kratek odgovor: ne. 

Dejansko je bolje, da takoj po obroku usta sperete z vodo, pravi zobozdravnica. Umivanje zob takoj po obroku ni nujno najboljša stvar, ker je sklenina nekoliko zmehčana in lahko s ščetkanjem  naredite nekaj škode. 

Takoj po obroku usta torej sperite z vodo, z umivanjem zob pa počakajte 30 do 60 minut. In ščetkanja ter nitkanja seveda nikoli ne preskočite!

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi