Nekaj slabih navad manj za lažje življenje

Nekaj slabih navad manj za lažje življenje (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 6. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Slabih navad, pa naj bodo še tako železne, se lahko rešite. 

In prav je, da jih odstranite iz svojega vsakdana. Niso vse slabe navade nam v breme, a vsekakor nam črpajo energijo, medtem ko so dobre navade tiste, ki nas ženejo k napredovanju. Verjamemo, da se boste željni uspeha lotili tudi tega pospravljanja in iz svojega življenja odstranili slabe navade. 

Psihologi trdijo, da je že samo odpoved slabim navadam prvi korak k uspehu. Zato je zelo pomembno, da se takšnih negativnih vzorcev rešimo in jih nadomestimo z boljšimi in bolj pozitivnimi. Včasih se niti ne zavedamo, kako so določene navade slabe in kako nam dejansko preprečujejo, da bi živeli boljše življenje. Čeprav je lažje reči kot narediti, se slabih navad lahko rešimo le z malo truda in samodiscipline.

Pozno spanje

Nestabilna spalna rutina je zelo slaba stvar in lahko zelo negativno vpliva na vaše zdravje. Čeprav se včasih zdi zelo v redu, da ste budni še nekaj časa in naredite vse, kar vam ni uspelo čez dan, v resnici tako samo poškodujete sebe in svoje telo. Ko smo utrujeni in nenaspani, je naša produktivnost slaba. Če boste dovolj spali, šli v posteljo pravočasno in se prebujali prej, boste zagotovo čez dan lahko naredili vse, kar je potrebno, in se počutili veliko bolje ter bolj spočito.

Preveč kofeina

Kako vpliva kava na zdravje ljudi, je pogosto predmet številnih razprav. Kakorkoli, ni se vam treba odreči kavi, ampak glede na to, da vsebuje kofein, jo morate piti v zmernih količinah. Dve do tri skodelice kave na dan je dovolj, več lahko vašemu zdravju škoduje. Poskušajte kavo nadomestiti s čajem, obenem se potrudite, da med dnevom spijete čim več vode.

Tarnanje

Veliko ljudi ima slabo navado, da se neprenehoma nad nečim ali nekom pritožujejo. Tarnanje, stokanje in jadikovanje vas v življenju ne bodo nikamor pripeljali, zato prenehajte. Bolj ko se pritožujete, slabše se boste počutili. Včasih morate prevzeti odgovornost za svoja dejanja in stvari se bodo popravile same. Prav tako je v življenju zelo pomembno, da se osredotočite na to, kar je pozitivno, ne da ste nenehno obremenjeni s slabimi in negativnimi situacijami, ki so pogosto zunaj našega nadzora.

Odvisnost od tujega mnenja

Ne dovolite, da vaša vrednost temelji na mnenju drugih. Edino mnenje, ki bi vam moralo biti pomembno, in na podlagi katerega naj bi sprejemali pomembne odločitve o svojem življenju, je vaše mnenje.

Slabo mnenje o sebi

Če se sami ne izborite zase, kdo drugi se bo? Da bi vas lahko drugi ljubili in spoštovali, se morate najprej naučiti sami ljubiti sebe. Ne mislite, da ste slabi ali da niste vredni tega. Bodite nežni do sebe in naredite vse, kar je potrebno, da povečate svojo samozavest, ker je to zelo pomembno.

Kajenje

Ena zelo slaba navada, ko gre za zdravje, je zagotovo kajenje. Čeprav se o škodi, ki jo povzročajo cigarete, vse ve, številni še vedno ne morejo prenehati kaditi. To je samo slaba navada, z malo volje in vztrajnosti se lahko vsakdo znebi te odvisnosti.

Vse jemljete preveč osebno

Ljudje pogosto delajo napake, kar je povsem v redu, ker nihče ni popoln. Pogosto nas nekdo nenamerno poškoduje ali se do nas slabo vede, vendar je pomembno razumeti, da v veliko primerih ni stvar v nas samih, temveč v njih. Morate se navaditi, da greste preko določenih stvari in nadaljujete svoje življenje.

Ustrežljivost drugim

V tako razgibanem in dinamičnem svetu, ki je poln različnih ljudi, je nemogoče, da smo vsem všeč, zato se tudi prenehajte truditi v to smer. Ne morete biti vsem všeč, niti vse zadovoljiti. Nekdo se bo zaradi tega na vas jezil, vendar to ni pomembno. Svoje potrebe morate postaviti na prvo mesto, zato prenehajte uporabljati svoj čas in energijo za ljudi, ki vam niso pomembni.

Odlašanje

Samo odlašanje je zelo slaba navada, s katero imajo številni velike težave. Življenje bi nam bilo veliko lažje in enostavnejše, če bi prenehati stalno nekaj prelagati. Ne glede na to, za kakšne obveznosti ali cilje gre, jih prenehajte odlagati, in to storite zdaj. Naredite si urnik in poskušajte se ga držati. Ko boste enkrat sprejeli takšno vedenje, bo življenje veliko bolje organizirano, prav tako boste imeli veliko več prostega časa.

Fotografije: Shutterstock