Ali zvečer uporabljate telefon? S temi triki boste opustili to nezdravo navado

15. 5. 2024
Deli
Ali zvečer uporabljate telefon? S temi triki boste opustili to nezdravo navado (foto: Profimedia)
Profimedia

"Samo še telefon preverim, potem pa spat." Si to rečete vsak večer? Poglejte, kako lahko prenehate s to škodljivo navado, ki vam krati spanec. 

Telefon je eden večjih sovražnikov spanca, saj oddaja svetlobo, ki moti melatonin (hormon, ki vam pove, da je čas za posteljo). A hkrati se mu je tako težko upreti. Pred spanjem najdemo še par minut za drsanje po družbenih omrežjih in spletu kar se prelevi v pol ure, potem v eno uro ... Kot bi mignil smo se prikrajšali za eno uro spanca, hkrati se lahko prebudimo in težko zaspimo tudi potem, ko že ugasnemo telefon. Ker je to težava mnogih, smo izbrskali 3 nasvete, ki vam lahko pridejo prav. 

Če pred spanjem ne morete odložiti telefona, poskusite naslednje: 

Ugotovite, zakaj 

Vprašajte se, zakaj ravno zvečer tako radi uporabljate telefon. Če želite spremeniti navado oz. vedenje, morate najprej razumeti, zakaj to sploh počnete. Samo pomislite: če boste lahko ubesedili, kaj vas zvečer pritegne k telefonu, boste precej lažje našli rešitve, s katerimi boste nadomestili početje. Vzemite list papirja in zapišite, kaj vas pritegne na telefonu. Morda še niste zaspani, ko ležete v posteljo in želite zapolniti čas, dokler ne boste zares zaspani. 

Poskusite kaj drugega za sprostitev misli in telesa pred spanjem. Berite, meditirajte, naredite kakšno raztezno vajo ... Karkoli, kar ne vsebuje ekranov. Lahko večere spremenite v del dneva, ki je namenjen globokim pogovorom in druženju s partnerjem. Če ne morete zaspati, pa poskusite v dan vključiti več fizične aktivnosti. 

Preverite še: 

Telefon naj bo manj mamljiv

Kako? Za to lahko poskrbite sami. Marsikaj na vašem telefonu je zabavno, zanimivo in mamljivo, zato se pred spanjem ne morete upreti brskanju, kajne? Na srečo lahko sami vplivate na vsebino. Zvečer telefon prelevite v sive barve (naj bo ozadje čimbolj monotono). Tako vas bo manj mikalo prijeti napravo v roke, saj smo precej vizualni - barve nas pritegnejo. Nato čez telefon navežite elastiko za lase. Za tem trikom ni znanstvene podlage, bo pa elastika predstavljala fizično oviro, ki vas bo motila med uporabo. Ne boste hoteli dolgo podrsavati po telefonu, če boste na sredini ekrana imeli prepreko. 

Če vam bo tako še lažje, telefon začnite polniti in puščati v drugem prostoru kot spite. Omislite si budilko, ki ne bo vezana na telefon, vi pa pol ure pred spanjem preživljajte v spalnici. Ne dajte si priložnosti, da bi imeli hiter dostop do naprave, ki vam povzroča težave s spancem. 

Povežite se z zanesljivim partnerjem

Najboljše rezultate boste dosegli, če se povežete s kom, ki ima prav takšno razvado. S tem ne boste hoteli razočarati sebe in še nekoga - kar vam prinaša večje možnosti za uspeh. Lahko vse skupaj spremenita v izziv ali igro. Določita pravila, kdaj lahko uporabljata telefon in kdaj se mu morata strogo izogibati. Potem določita še nagrado, ali enostavno tekmujta, kdo bo boljši. Vsak dan spremljajta napredek drug drugega in najdita način, kako bosta spremljala dogajanje tudi tedensko in mesečno. Tu lahko uporabita aplikacije, ki merijo čas, preživet na telefonu. 

Vmesen čas popestrita z manjšimi nalogami, npr. zadajta si, da med večerjo ne bosta uporabljala telefona, ali pojdita na izlet z ugasnjenim telefonom, poiščita čim več hobijev, ki ga ne vključuje ... Naj se izziv navezuje na življenjski slog, ne le na čas pred spanjem. 

Vir: Self

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi