Nove metode zdravljenja migrene

25. 8. 2011

Nevihte v glavi že dolgo niso več tako neizogibne. Vsak pozna tenzijski glavobol, ki ga začutimo po stresnem dnevu ali pa kadar popijemo preveč alkohola. Z zadostnim vnosom tekočine ali protibolečinskimi zdravili brez recepta smo hitro spet zdravi.

Huje je, če trpimo za migrenami. Toda tudi v tem primeru je na voljo učinkovita pomoč.

Kako takoj prepoznate migreno

Tipično za migreno je, da se glavobol v obliki pulzirajoče – trkajoče bolečine pojavi le na eni strani glave. Naredite preizkus. Stresite z glavo in nato prestopite nekaj stopnic. Če so bolečine močnejše, imate migreno, kajti telesna aktivnost okrepi težave. Tenzijski glavobol se v nasprotju z migreno ne okrepi. Tudi bolečine se v tej 'lažji' različici pojavijo kot trgajoča bolečina na obeh straneh glave, pogosto pa izvirajo iz tilnika.

Napad migrene se začne predvsem v jutranjih urah in lahko traja tudi tri dni. Napade pogosto spremljata slabost ter občutljivost za svetlobo in hrup. Pri tretjini pacientov se migrena napove z določenimi znaki. Lahko gre za motnje vida, volčjo lakoto po sladkarijah, zehanje ali spremembe razpoloženja. Če se napadi pojavljajo pogosteje kot deset dni na mesec ali pa so vse hujši, je treba obiskati zdravnika. Neprekinjen glavobol ima lahko namreč tudi druge telesne posledice.

Dobra novica za ljubitelje čokolade

Nagnjenost k migreni je večinoma podedovana. Kot sprožilci se največkrat omenjajo sir, alkohol, ojačevalci okusa, konzervansi in barvila. Za paciente z migreno so še posebej kritični amini in nitrati v salamah oziroma mesu. V zadnjem času so s seznama črtali čokolado. Po najnovejših spoznanjih vroča želja po čokoladi ni napovedovalec migrene. Sam napad se pojavi neodvisno od tega, ali je nekdo jedel sladkarijo ali ne.

Kot sprožilci glavobolov se omenjajo stres, hormonska nihanja, slabljenje vida, pomanjkanje spanca ali pa vremenske spremembe. Občutljivi ljudje se tudi ne bi smeli kar tako lotevati različnih diet. Ko telesu odtegujemo hrano, to vpliva na pomanjkanje sladkorja v krvi in tveganje za glavobol naraste. Pomagate si lahko z več majhnimi obroki čez dan. Z vodenjem posebnega dnevnika o migreni boste gotovo ugotovili možne vzroke.

Z gibanjem pozabite na stres

Čez dan moramo poskrbeti tudi za odpravljanje stresa. Napade lahko precej zmanjšajo posebne sprostilne vaje ali pa qigong. Te vaje pomagajo, da energija steče navzdol, pritisk v glavi pa popusti. Strokovnjaki zato bolnikom z migreno priporočajo vsaj trikrat po 30 minut gibanja na teden.

Študije tudi kažejo, da lahko na zmanjšanje pogostosti migrene in intenzivnosti napadov vpliva tudi akupunktura. Uživanje vitamina B2 s koencimom Q10 prav tako izboljša energijsko presnovo v živčnih celicah v možganih.

Še dodatna vaja pri glavobolih zaradi napetega tilnika: stojte vzravnano, roki naj visita ob telesu. Z gornjim delom telesa se 5-krat rahlo nagnite v desno in levo. Glava naj bo pri tem ves čas pri miru. Petkrat ponovite.

Novi preparati delujejo občutno hitreje

Pri glavobolih, ki jih povzroči napetost, bolečino hitro odpravi učinkovina ibuprofen.DL-lizin. Pri lažji do srednje močni migreni so priporočljivi preparati z acetilsalicilno kislino, paracetomolom in ibuprofenom. Prav tako učinkovita je kombinacija iz acetilsalicilne kisline, paracetomola in kofeina.

Pri hudih napadih migrene si je treba pomagati s posebnimi sredstvi, triptani. Nov preparat na trgu vsebuje učinkovino almotriptan, ki deluje že po 30 minutah in odpravi bolečine tudi za 24 ur. Zdravila proti glavobolu lahko uživate največ tri dni skupaj in deset dni na mesec.

Na trg prihaja še ena obetavna snov, in sicer telcagepant, ki blokira snov, ki povzroča migreno. V študijah se je pokazal enako učinkovit kot triptani, ima pa manj stranskih učinkov.

Zavestno uravnavanje

Migrena lahko nastane zaradi razširitve žil v glavi. Pri metodi bio-feedback se pacient nauči, da namerno zoži arterijo na sencih in tako ublaži bolečino. Terapevt nalepi pacientu senzorje po telesu, ki merijo napetost mišic.

Zanesljiva naravna zdravila

Repuh

Če redno uživamo izvlečke repuha, lahko za najmanj 50 odstotkov zmanjšamo pogostost in moč migrenskih napadov. Strokovnjaki tudi ocenjujejo, da se poleg tega za 55 odstotkov zmanjša potreba po protibolečinskih sredstvih.

Magnezij

Študije dokazujejo, da jemanje 600 miligramov magnezija na dan približno v treh mesecih občutno zmanjša napade. Poleg tega so bolečine tudi blažje.

Metino olje

Zanesljivo sredstvo pri šumenju v glavi je metino olje. Preprosto si ga vtrete na senca in tilnik.

Ekspreso

V prvih valovih glavobola lahko najhujše preprečite z ekspresom s sladkorjem in nekaj kapljicami limone. Malo kofeina ublaži bolečino, limona okrepi pozitiven učinek zoženja žil, sladkor pa se v telesu hitro spremeni v energijo.

Vaje qigong, ki odpravijo pritisk v glavi

Prva vaja: Globoko vdihnite, se rahlo sklonite naprej in dvignite roki. Hrbtišči dlani sta obrnjeni naprej. Brado pomaknite k prsim, dokler ne začutite zategovanja v dlaneh. Petkrat ponovite.
Druga vaja: Globoko vdihnite, trup zasukajte v levo. Hkrati dvignite desno roko, levo pa zategnite nazaj. Vajo ponovite še v desno stran. Obe izvedite petkrat.
Tretja vaja: Globoko vdihnite, dlani položite na glavo, iztegnite nogi, dokler vas ne začne zategovati v nartu. Izdihnite in se sprostite. Petkrat ponovite.

Iz Lise