Najpogostejša vprašanja o mozoljih

Najpogostejša vprašanja o mozoljih (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
10. 5. 2010

Koža s svojimi priveski opravlja nekatere zelo pomembne naloge: varuje pred številnimi škodljivimi zunanjimi vplivi, opravlja funkcijo termoregulatorja, je pomemben čutilni, resorbtilni in izločevalni organ ter sodeluje pri mnogih encimskih, biokemičnih in imunskih procesih. Nepravilnosti v delovanju kože pa so lahko zelo moteče in nadležne.

Koža je eden od vaših nepogrešljivih organov. Pokriva 1,2 do 1,8 kvadratnega metra telesne površine. Sestavljena je iz več plasti: vrhnjice, usnjice in podkožja. V njej so kožni priveski: lojnice (izločajo loj), znojnice (izločajo znoj), lasje oziroma dlake ter nohti.

Žleze lojnice pod drobnogledom

Žleze lojnice ležijo v enem od spodnjih slojev kože ob lasnem (dlačnem) mešičku. Izdelujejo loj (mešanico gliceridov, maščobnih kislin, skvalena, estrov voska), ta se izloča po žleznem izvodilu v zgornji del lasnega mešička ter nato na površino kože. Na nekaterih predelih (npr. ustnicah) pa se loj izliva kar neposredno na površino.

Lojnice so najgosteje posejane na t. i. seboroičnih mestih: na lasišču, za ušesi, okoli obrvi, na nosu in med njim in zgornjo ustnico, na bradi, nad prsnico, med lopaticama ter okoli popka. Na teh predelih je koža bolj mastna. Lojnic ni na dlaneh in podplatih.

Na izločanje loja vplivajo hormoni:

 • androgeni (testosteron) izločanje pospešujejo,
 • estrogeni ga zavirajo.

Moteno delovanje žlez lojnic imenujemo disseboreja; če se izloča preveč loja, govorimo o seboreji, če premalo, pa o sebostazi. Predvsem seboreja vas lahko pripelje do tega, da vaš obraz spominja na pico.

Mozolji - kako in zakaj nastanejo?

Verjetno ste že ugotovili, da pri nastajanju mozoljev igrajo ključno vlogo žleze lojnice. V njih pod vplivom testosterona nastaja in se zbira loj, ki se, kot že rečeno, skozi izvodilo žleze izloča na površino kože. Zato je vaša koža videti mastna in se sveti, še posebej kadar se izloča preveč loja.

Tudi nekatere lastnosti loja, na primer barva, gostota, sestava in količina, se spreminjajo pod vplivom testosterona. Zaradi sprememb v izvodilu in sestavi loja se izvodilo lojnice lahko zoži, zato se loj izloča počasneje ali sploh ne več. Rezultat? MOZOLJ!

Vsi mozolji niso enako. Zakaj?

Nekateri mozolji so manjši, drugi večji, nekateri so obarvani temneje, drugi rdeče, nekateri so boleči, drugi ne. V grobem delimo mozolje na dve obliki: nevnetne in vnetne.

Naslednja tabela vam bo v pomoč pri določanju, katera oblika mozoljev vam dela preglavice:

Nevnetne oblike mozoljev:
 • odprti komedon nastane, kadar se v izvodilu lojnice oblikuje čepek, ki je sprva belo rumen, v nekaj tednih pa zaradi kožnega pigmenta in oksidacije maščobnih kislin v loju (in ne zaradi pomanjkljive telesne higiene!) potemni,
 • zaprti komedon je izbočen nad površino kože, v žlezni odprtini pa ni videti čepka.
Vnetne oblike mozoljev:
 • papula je drobna zatrdlina rdeče barve,
 • pustula nastane, kadar se papula zagnoji; je rumene barve,
 • vozlič (nodul) nastane, kadar vnetje poteka v globljih plasteh kože; na površini vidimo večjo okroglo tvorbo rdeče barve,
 • nodulocista se lahko razvije iz vozliča in je večja od njega.

Kakšna je razlika med mozolji in aknami?

Kratko in jedrnato: je ni! Mozolj oziroma akna pomenita eno in isto. Res pa je, da izraz akne navadno uporabljamo pri zelo hudih oblikah mozoljavosti, ko so na koži večinoma samo vnetne oblike mozoljev (predvsem vozliči in nodulociste).

Katere vrste aken poznamo?

Dermatologi razlikujejo več vrst aken oziroma mozoljev. In to ima svoj namen. Pomembno je namreč, v katerem življenjskem obdobju izbruhnejo, ali so povezane z jemanjem kakšnih zdravil, ali se pojavljajo takrat, kadar ste v stiku z nekaterimi kemikalijami, ali nastanejo kot posledica nestrokovnega iztiskanja in praskanja nedolžnih mozoljčkov ali pa so posledica podnebnih razmer. Od vsega tega je odvisna izbira zdravil oziroma zdravljenje.

Katera vrsta aken muči vas?

Vrsta aken in značilnosti:
 • Infantilne akne so mozolji pri dojenčkih in otrocih.
 • Fiziološke ali vulgarne akne so pubertetni mozolji; nastanejo zaradi povečanega izločanja spolnih hormonov (testosterona). Najhujše so med 18. in 19. letom, po 21. letu pri večini spontano izginejo.
 • Fulminantne akne so zelo huda in resna bolezen mlajših moških. Poleg tega, da se razvijejo najhujše oblike mozoljev, koža tudi odmira, bolnik ima povišano tempera- turo, hude bolečine ter otekle sklepe. Vse poti vodijo k zdravniku!
 • Manifestne akne so akne, ki po puberteti ne izginejo, temveč lahko trajajo vse do 30. leta starosti ali celo vse življenje.
 • Eksogene akne se pojavijo ali poslabšajo ob stiku s katrani, strojnimi olji, klorovimi spojinami, smolami; lahko nastanejo tudi zaradi dolgotrajne uporabe kozmetičnih izdelkov, ki vsebujejo komedogene snovi.
 • Ekskoriirane akne nastanejo zaradi neprimernega iztiskanja in praskanja neznatno izraženih mozoljev.
 • Medikamentozne akne nastanejo zaradi zdravljenja z nekaterimi zdravili.

Dejavniki, ki stanje poslabšajo oziroma izboljšajo

Splošne formule ali seznama takih dejavnikov žal ni. Koža se namreč obnaša pri vsakem človeku drugače. Kar nekomu pomaga, drugemu škoduje.

Sončenje, uporaba solarijev, nega kože, uporaba kozmetičnih sredstev (pudri, mastne kreme, pripravki, ki vsebujejo žveplo, stearinsko kislino, sezamovo olje, polietilenglikol, lanolin, butilstearat …), hrana (predvsem čokolada, enolična prehrana), stres, nekatera zdravila (antiepileptiki) ipd. stanje prej poslabšujejo, kot izboljšujejo.

Zanesljivo škoduje praskanje in stiskanje mozoljev, še posebej če to počnete z golimi rokami. Za nohti in na konicah prstov je namreč ogromno bakterij, ki jih s stiskanjem in praskanjem nanašate na že tako obolelo kožo.

Če se res ne morete upreti skušnjavi po iztiskanju gnojnih tvorb na obrazu, si vsaj dobro umijte roke in pri delu uporabite čist robec. Ali pa se prepustite nežnim rokam kozmetičarke, ki bo to opravila strokovno. Zanesljivo boste akne ublažili, če boste obiskali dermatologa, ki vam bo predpisal ustrezno zdravljenje bodisi s kremicami bodisi s tabletami ali pa kar z obojim.

Kaj pa bakterije?

Poleg dednosti, seboreje in testosterona igra pri nastanku mozoljev oziroma aken pomembno vlogo bakterija Propionibacterium acnes. Dokončno njena vpliv in vloga še nista razjasnjena, dokazali pa so, da se pojavlja na mozoljavi koži trupa in obraza. Bakterijo najdemo tudi na zdravi koži in predvidevajo, da ob povečanem izločanju loja zaide v izvodila lojnic, se tam razmnožuje in sodeluje pri nastanku vnetja.

Ste še vedno videti, kot pubertetnik? Takoj k zdravniku!

Stari ste več kot 25 let in v želji po lepi koži ste preizkusili že vse mogoče nasvete o negi kože in zdravi prehrani, ki ste jih prebrali v številnih revijah. Pa nič. Vaše žleze lojnice še zmeraj črpajo na površino več olja kot v Kuvajtu, obraz pa še zmeraj spominja na pokrajino z ugaslimi kraterji ter s posamičnimi še aktivnimi vulkani.

Za agresivna kozmetična sredstva ste zapravili že pravo premoženje, nad stiskanjem mozoljev pa ste tudi že (k sreči) obupali. Kaj storiti? Pojdite k zdravniku! In to takoj!

Na nosu se je pojavil megamozolj. Kaj storiti?

Čestitamo. Pridelali ste tur. Če imate sicer zdravo kožo, vam zato še ni treba hiteti k zdravniku. Če pa je takih nestvorov na vašem obrazu več, vam obisk pri dermatologu priporočamo. Kaj lahko sami storite?

Nikar spet ne pograbite robca in se mazohistično ne lotevajte trmoglavega mozolja. Reveža boste le razdražili in za kazen se bo še povečal in vam povzročil dodatne bolečine. Da o estetiki ne govorimo.

Na prizadeto mesto polagajte tople kamilične obkladke. Prej ali slej se bo tur vdal in počil. Ranjeno mesto očistite s kamilicami, lahko pa nanj nanesete tudi antibiotično mazilo. V treh do petih dneh boste ozdravljeni. Samo prste proč!

Recept za uspešno zdravljenje aken

 • Pravilo št. 1: Ob prvih znakih mozoljavosti pojdite k zdravniku.
 • Pravilo št. 2: Natančno in neomajno se držite navodil o negi kože in jemanju zdravil.
 • Pravilo št. 3: Ne opustite zdravljenja že po prvih znakih izboljšanja.
 • Pravilo št. 4: Ne obupajte, če po prvih tednih zdravljenja še ni znakov izboljšanja. Zdravljenje aken traja navadno več mesecev ali celo let.

Edina učinkovita metoda zdravljenja aken je z ustreznimi zdravili pod budnim očesom zdravnika specialista dermatologa. Z obiskom pri njem ne odlašajte. Glede na vrsto in stopnjo mozoljavosti vam bo predpisal ustrezno lokalno ali sistemsko zdravljenje.

Za lokalno zdravljenje so na voljo različne kreme, geli, suspenzije in raztopine, ki vsebujejo učinkovine proti vnetju, predvsem pa zavirajo oziroma preprečujejo nastanek mozoljev. Pripravki lahko vsebujejo učinkovine, kot so: benzoil peroksid, azelainska kislina, antibiotik klindamicin, retinoidi, glikoholna in nekatere sadne kisline.

Pripravke je treba natančno po navodilih zdravnika nanašati na prizadete dele kože. Nekatere učinkovine lahko prehodno dražijo kožo, zato bodite previdni pri uporabi. Predvsem benzoil peroksida in retinoidov se je priporočljivo izogibati v poletnih mesecih, saj povečujeta občutljivost kože na sončne žarke.

Tudi zdravila za sistemsko zdravljenje aken je treba jemati natančno po navodilih zdravnika. Na voljo so v obliki tablet in kapsul. Največ se uporabljajo antibiotiki (tetraciklini, azitromicin), hormoni in retinoidi (derivati vitamina A).

Posledice hujše mozoljavosti in njeno ospravljanje

Hujše vnetne oblike nepravočasno in neustrezno zdravljenih mozoljev puščajo na koži svoj pečat. Lahko v obliki prehodnih ali trajno temneje obarvanih lis. To so motnje v pigmentaciji, ki se najpogosteje pojavljajo poleti, ko je v koži več pigmenta melanina. Najhujše oblike aken (vozličev, nodulocist) pa za posledico pustijo brazgotine, ki lahko ležijo pod kožo ali na površini kože in so trajne.

Odpravljanje posledic aken je zamudno, drago, dolgotrajno in pogostokrat neučinkovito oziroma neuspešno. Na mesta udrtih brazgotin je mogoče vbrizgati kolagen, brazgotine na površini kože pa lahko deloma odpravi kirurg s postopkom dermoabrazije (z naglo vrtečo se ščetko iz umetnih vlaken odbrusi štrleče brazgotine). Obrušena koža je žal občutljivejša za sončne žarke in nima več enakih lastnosti kot zdrava. Možna je tudi uporaba laserja.

10 najpogostejših vprašanj o moozoljih

1. Tudi moji bližnji sorodniki imajo mozolje. Ali je to dedno?

Nagnjenost k mozoljem je dedna, prav tako tudi velikost in aktivnost žlez lojnic.

2. Ali prehranjevalne navade vplivajo na nastanek mozoljev?

Da in ne. Stanje se lahko poslabša, če uživamo nekatere vrste hrane (čokolada, izrazito enolična hrana, hrana, bogata s kalijem), vendar za to ni nobenih znanstvenih dokazov.

3. Ali se bom sploh kdaj znebil mozoljev?

En odstotek moških se z mozolji bori tudi po 25. letu starosti. Če ste med temi redkimi nesrečneži, poiščite strokovno pomoč oziroma vztrajajte v zdravljenju. Uspelo vam bo!

4. Ali stres in đivčnost vplivata na mozolje?

Stres in duševna napetost sicer lahko pospešita izločanje loja, neposrednega vpliva na mozolje pa nimata. Vendar je večja verjetnost, da si boste pod vplivom stresa hitreje razpraskali nadkožne spremembe in s tem že tako slabo stanje še poslabšali.

5. Ali sončenje in uporaba solarija koristita?

Da in ne. Nekaterim koristi, drugim škoduje. Večini ne koristi.

6. Ali opravljanje nekaterih poklicev še spodbuja nastajanje mozoljev?

Da. Predvsem so to poklici, pri katerih ste v stiku z vlago, katrani, naftnimi derivati, klorovimi spojinami in smolami.

7. Ali je uporaba kozmetičnih sredstev pri mozoljih priporočljiva?

Ne. Kozmetična sredstva so pogostokrat preveč agresivna, zlasti maščobni in praškasti delci v njih še pospešijo aknavost. Raje se jim izogibajte.

8. Je zdravila proti mozoljem mogoče kupiti v lekarni brez zdravniškega recepta?

Da. Ne glede na to, ali zdravilo kupite sami ali vam ga je predpisal zdravnik, ga uporabljajte po priloženih navodilih in bodite vztrajni. Zdravljenje aken traja ponavadi več mesecev.

9. Akne so izginile, ostale so brazgotine. Kako, če sploh, se jih lahko znebim?

Odpravljanje brazgotin je dolgotrajno, zamudno, drago in omejeno, rezultati pa so slabi. Lahko se odločite za vbrizgavanje kolagena, dermoabrazijo ali poseg z laserjem. Uspeh ni zagotovljen.

10. Na koga naj se obrnem za nasvete v zvezi z mozolji?

Z najboljšimi nasveti vam bodo postregli zdravniki dermatologi v zdravstvenih domovih, bolnišnicah ali zasebnih ordinacijah.

Napisala Lea Gril