Pijete veliko kave? To je lahko koristno za vaše zdravje

30. 3. 2024
Deli
Pijete veliko kave? To je lahko koristno za vaše zdravje (foto: Profimedia)
Profimedia

Imate radi kavo? Za vas imamo dobro novico.

Na portalu n1info.hr poročajo o raziskavi, v kateri se je izkazalo, da kava lahko deluje preventivno proti raku debelega črevesa.

V raziskavi, ki so jo izvedli na Nizozemskem, je sodelovalo 1719 udeležencev, ki so že imeli raka debelega črevesa in danke. Izkazalo se je, da je pri tistih, ki so popili vsaj dve skodelici kave na dan, manj verjetno, da se bo bolezen ponovila. Ugotovitev je še posebej pomembna zato, ker se rak črevesa sicer ponovi pri kar do 30 odstotkih bolnikov.

Ne spreglejte:

Tri do pet skodelic kave na dan za najboljše rezultate

Zanimivo je, da so ljudje, ki so popili več kot dve skodelici kave dnevno, imeli še manjšo možnost, da bi se rak ponovil. Bolniki, ki so popili vsaj pet skodelic kave na dan, so imeli kar 32 odstotkov manjše tveganje za ponovitev raka v približno šestih letih v primerjavi s tistimi, ki so popili manj kot dve skodelici kave na dan.

Ista raziskava je odkrila tudi pomembno povezavo med uživanjem kave in splošno smrtnostjo. Uživanje treh do petih skodelic kave na dan je bilo povezano z največjim zmanjšanjem umrljivosti zaradi vseh vzrokov. Ljudje, ki so popili toliko kave, so imeli približno 29 odstotkov manjšo umrljivost v primerjavi s tistimi, ki so popili manj kave.

Previdno pri uživanju

Potrebne so nadaljnje raziskave, da bi v celoti razumeli mehanizme, s katerimi lahko kava ščiti pred rakom črevesa. Rezultati raziskave so zelo zanimivi in obetavni, vendar strokovnjaki poudarjajo, da je prekomerno uživanje kave še vedno odsvetovano in ima lahko negativne učinke na zdravje.

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ