Kaj lahko naredite vsak večer za uravnan krvni sladkor?

Kaj lahko naredite vsak večer za uravnan krvni sladkor? (foto: Profimedia) Profimedia
11. 9. 2023

S temi preprostimi dejanji lahko poskrbite za uravnano raven krvnega sladkorja kar zvečer pred spanjem. 

Na raven krvnega sladkorja verjetno pomislite šele, ko vas zdravnik opomni, da bi lahko jedli več sadja in zelenjave ter manj živil s sladkorjem. Vendar obstaja veliko stvari, ki jih lahko naredite sami za normalen krvni sladkor. Ali kaj od tega že počnete? 

Vse to lahko naredite pred spanjem za uravnan krvni sladkor

Prej v posteljo

Eden od preprostejših načinov za uravnan krvni sladkor je ta, da uvedete spalni ritem, ki vam bo zagotovil dovolj ur spanca na noč. Zelo verjetno se trenutno v posteljo odpravite prepozno, in to vsako jutro obžalujete, ko vam zazvoni budilka. Zgodnejše spanje ne bo ravno mačji kašelj, vendar vam bo prineslo marsikaj dobrega, tudi pri produktivnosti, energiji, boljšem sprejemanju odločitev ...

Kadar spite premalo, telo s težavo dobro uporabi inzulin, kar lahko vodi do povišanih ravni krvnega sladkorja čez dan. Med spanjem si trebušna slinavka odpočije, saj ima čez dan veliko dela, ko ves čas jemo, se premikamo ... 

Ne jejte tik pred spanjem

Ljudje z dabetesom tipa 1 in 2 vedo, da lahko po hrani pričakujejo višje ravni krvnega sladkorja, zato ni nič neneavadnega, da tudi obrok tik pred spanjem čez noč dvigne raven sladkorja, kar pomeni, da bo trebušna slinavka delala "nadure", ker ponoči ne bo dobila počitka, po katerem tako hrepeni. 

Zato je bolje, da jeste nekaj ur pred spanjem. Tako zvečer sladkor ne bo previsok in zjutraj pred zajtrkom ne bo prenizek. 

Izognite se sladkarijam in ogljikovim hidratom po večerji

Tako kot morate uskladiti obroke in spanec, je pomembno tudi, kaj jeste na koncu dneva. Ko se najemo ogljikovih hidratov in sladkarij, nimamo možnosti biti aktivni in s tem uravnati glukozo v telesu. Veikko bolje bo, če za večerjo izberete živila, ki so bogat vir beljakovin, zdravih maščob in vlaknin. 

Več gibanja

Verjetno vaša vadba ni na sporedu čisto vsak dan in to je vredu, saj telo potrebuje čas za počitek, da lahko napredujete. Vendar si vsak dan privoščite vsaj krajši sprehod ali nekaj vaj, mogoče lažjo obliko joge ... In najbolje je, da to naredite zvečer. Gibanje lahko namreč zvečer pomaga znižati krvni sladkor. 

Da boste lažje zaspali, izberite nizko intenzivne vadbe. Dobro vam bo del že npr. kratek sprehod po večerji. Kaj, ko bi se odpravili že danes, namesto večernega filma?

Dan zaključite mirno

Med stresom in visokim krvnim sladkorjem obstaja direktna povezava, saj je telo v t. i. fazi "beži ali bori se". Takrat se poveča raven stresnega hormona kortizola, ki spodbudi jetra in mišice k sproščanju sladkorja v krvni obtok. Posledično imate povišan krvni sladkor. 

Vir: livestrong

Prisluhnite aktivni podkastu! 

Prehranska strokovnjakinja opozarja: "Slovenci imamo slab odnos do hrane"