Prehitro staranje možganov: 4 znaki, na katere morate biti še posebej pozorni

30. 1. 2024
Deli
Med pokazatelji, ki kažejo na prehitro staranje možganov je tudi nenehna utrujenost tekom dneva. (foto: Profimedia)
Profimedia

Hitrost staranja človeškoh možganov je v večji meri odvisna predvsem od splošnega zdravja in načina življenja. 

Glede na znanstvene raziskave se lahko možgani starajo hitreje kot je optimalno, predvsem, če so prisotni znaki, ki jih predstavljamo v nadaljevanju. 

Znaki, ki ponazarjajo, da se možgani prehitro starajo

Pretirani cinizem

Finski znanstveniki so objavili zanimivo raziskavo, v kateri so predstavili, da imajo zelo cinični starejši ljudje višjo stopnjo upada kognitivnih sposobnosti. To pa še ni vse, saj tudi na splošno prej umrejo. Glavni razlog, da je temu tako je med drugim povečan kortizol, ki se ustvari med stresnimi situacijami in ima negativen vpliv tudi na zdravje možganov.  

V izogib temu bodite pozorni na svoje vedenjske značilnosti, ki se tičejo ciničnosti in opazujte kdaj v odnosu do koga se pojavi cinizem. V tovrstnih trenutkih raje globoko vdihnite in spremenite vidik razmišljanja iz ciničnega v bolj pozitivnega.

Ne prezrite:

Begajoča pozornost

Kljub temu, da se je med veliko vznemirjenostjo in napetostjo težko osredotočiti, je potrebna pozornost, če se vam to neprestano dogaja. Raziskovalna skupina USC je namreč ugotovila, da je neprestano begajoča pozornost znak kognitivnega staranja. Ta lastnost se lahko pojavi v možganih že pri 30 letih in je eden od znakov morebitne Alzheimerjeve bolezni.

Če imate težave z osredotočanjem, ko ste pod stresom, lahko s kognitivnim testiranjem ugotovite, ali ste nagnjeni k poslabšanju kognitivnih sposobnosti. Pri krepitvi sposobnosti koncentracije so vam sicer lahko v pomoč miselne igre kot so uganke in križanke.

Pozabljivost  

Če enkrat pozabite za kakšno zmenjeno srečanje in podobno, ne pomeni kaj veliko, saj se to lahko mimogrede zgodi vsakemu. Ko povsem nenamerno konstantno pozabljate na dogovorjeno in vas na to opozarjajo tudi prijatelji,  vzemite te povratne informacije resno.  

»Pacienti, ki jih obravnavam in imajo težave s spominom, običajno ne prepoznajo, da jih imajo in so prepričani, da z njimi ni nič narobe,« pravi Thomas R. Vidic, sodelavec Ameriške akademije za nevrologijo.

Toda to je zelo pomemben znak, na katerega morate biti pozorni, zato upoštevajte kar vam povedo prijatelji in družina ter pridobite še ustrezno zdravstveno strokovno mnenje.  

Utrujenost tekom dneva

Čezmerna utrujenost je še ena ključna značilnost, ki so jo poudarili v več raziskavah, med drugim tudi v raziskavi glede staranja od klinike Mayo.

Utrujenost tekom dneva ne pomeni le, da možgani ne dobijo ustreznega obnovitvenega počitka, ki ga potrebujejo ponoči, temveč lahko vpliva na fizične možganske spremembe, ki so povezane s staranjem.

»Spanje je pomemben zaščitnik možganov,« pravi Neil Graff-Radford, profesor nevrologije na kliniki Mayo na Floridi. Dodaja, da so raziskave pokazale, da lahko apneja med spanjem dejansko skrči hipokampus – ključni del možganov, ki je povezan z učenjem in spominom. Za zdravje možganov pa se sicer priporoča vsaj sedem do osem ur kakovostnega spanca na noč.   

Vir: prevention.com

Bonus video: Brezplačna vadba joge

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger