Pretesne hlače: Napihnjenost ali odvečna maščoba? Tako se lahko prepričate!

Pretesne hlače: Napihnjenost ali odvečna maščoba? Tako se lahko prepričate! (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2022

Ali ste opazili, da so vaše najljubše hlače nenadoma malce tesne? Opazujte te spremembe čez dan.

Tudi napihnjenost lahko vztraja več dni. Vendar ima vsaka oseba drugačne izkušnje. Občutek polnosti lahko pri nekaterih posameznikih povzroča nelagodje, pri drugih ni takšnih težav. Zagotovo pa je opaziti, da je predel trebuha vidno bolj napihnjen ter obseg pasu povečan.

Seveda nam je običajno povsem jasno, za kaj gre, a če vas je vseeno zaskrbelo, ali se morda le ni začela nabirati maščoba … Registrirani dietetičarki Allison Koch in Alex Caspero ter dr. Bryan Curtin, gastroenterolog, so za revijo Women's Health izpostavili nekaj točk, na katere bodite pozorni.

V nadaljevanju preverite, ali so hlače pretesne zaradi napihnjenosti ali se je okoli pasu res začela nabirati maščoba.
Profimedia

Na kaj morate biti pozorni ....

1.

Opazujte spremembe čez dan: povečanje telesne teže zaradi odvečne maščobe se na tehtnici kaže postopoma, z majhnimi vsakodnevnimi razlikami v številkah, medtem ko se povečanje telesne teže zaradi napihnjenosti lahko pokaže nenadoma, lahko čez noč ali celo v istem dnevu – in prav tako hitro lahko tudi izgine.

2.

Maščoba se ne bo kar tako zmanjšala, če pa se stanje spremeni že z obroki ali po odvajanju, je verjetno napihnjenost.

3.

Zjutraj preverite v ogledalu: če je zjutraj obseg vašega pasu očitno manjši – tudi dvakrat manjši, kot ko ste se odpravili spat, se zagotovo nekaj dogaja v vašem črevesju.

4.

Razmislite o svoji prebavi. Sta vaša teža in obseg večja le do obiska stranišča? Tudi če vaša prebava ni redna, lahko opazite povečan trebuh. K težavam s prebavo lahko prispevajo sindrom razdražljivega črevesja, nizek vnos vlaknin, PMS, spremembe spanja, stres in celo potovanja.

5.

Dehidracija lahko povzroči napihnjenost. Vaš urin mora biti svetle barve, je za revijo WH povedala Caspero.

6.

Spoznajte se s svojim telesom: ko pridobivate težo, se to navadno ne zgodi le na enem predelu. Spremembe boste opazili tudi na obrazu, rokah, zadnjici, stegnih …

7.

Napihnjenost zaradi menstruacije. Ste ravno pred menstruacijo? Spremembe hormonov, zlasti estrogena in progesterona, povzročijo resno zadrževanje vode.

8.

Napihnjenost se ponavadi pojavi po obroku in se spreminja čez dan. Če ste si pred kratkim privoščili kosilo in se čutite napihnjeni, vendar ta občutek izgine, ko greste denimo na sprehod, je verjetno res napihnjenost.

9.

Razmislite, kaj jeste – uživanje veliko ogljikovih hidratov ali soli in sladkorja lahko povzroči zadrževanje vode. In že dve skodelici vode prineseta pol kilograma več, razloži dietetičarka.

Preverite:
Ali:
Povzeto po: www.womenshealthmag.com