5 majhnih navad, ki se jih poslužujejo izredno zdravi ljudje

5 majhnih navad, ki se jih poslužujejo izredno zdravi ljudje (foto: Profimedia) Profimedia
15. 6. 2022

Si tudi vi želite izboljšati svoje zdravje in počutje? V svoj vsakdan vpeljite TE navade.

Redno gibanje

Ljudje, ki veljajo za izredno zdrave, se navadno dosti gibajo. To ne pomeni, da morate v svoj vsakdan vpeljati naporne vadbe in treninge. Dovolj je že, če se v službo odpravite s kolesom, si zjutraj vzamete 5 minut za nekaj vaj ali doma vsak dan pospravljate in tako ohranjate telo v pogonu.

Sproščanje

Stres je ena največjih težav v sodobnem svetu, privede pa do težav, kot so visok krvni tlak, kožne bolezni, težave s prebavo, srčno-žilne bolezni in podobno. Da bi se temu izognili, si vsak dan privoščite sprostitev; to je lahko meditacija, nekaj hitrih dihalnih vaj, sprehod v naravi ali druga dejavnost, ki vas sprošča.

Preprosta hrana

Poskrbite, da v dnevu zaužijete dovolj preprostih živil, kot so sadje, zelenjava, meso, ribe in polnovredna žita. Pretirano uživanje visoko predelanih živil lahko vodi v težave, kot so sladkorna bolezen ali srčne bolezni. Privoščite si torej preprosta živila, ki so polna hranil.

Kvaliteten spanec

Najbrž že veste, kako zelo je pomemben počitek; omogoči regeneracijo telesa in posledično igra veliko vlogo pri zdravem življenju. Poskrbite, da dnevno spite 7 - 9 ur, obenem pa poskrbite tudi, da je vaš spanec čim bolj kvaliteten.
Preberite tudi: 5 znakov, da NUJNO potrebujete več spanca

Zadostna količina tekočine

Že ob blagi dehidraciji lahko pride do težav, kot so pomanjkanje energije, težave s prebavo, glavobol ter spremembe v razpoloženju. Da ohranjate svoje zdravje in dobro počutje, poskrbite da dnevno zaužijete dovolj tekočine, obenem pa se izogibajte sladkanim pijačam ter čim pogosteje posegajte po navadni vodi.