BOLJŠE OKUŠANJE
Ljudje imamo približno 10.000 brbončic – drobnih organov s po 50 do 100 receptorskimi celicami. Ti receptorji so razlog, da ljudje zaznavamo vse te bogate okuse, občutek, ki je globoko povezan tudi z našimi čustvi.
Morda zveni nenavadno, toda prekomerno težki okušajo drugače – slabše.
Raziskovalci so odkrili povezavo med debelostjo in poškodbami brbončic. To zmanjša občutljivost na okus. In seveda tudi na izbiro hrane.
V eni študiji so sledili študentom prvega letnika na univerzi Cornell – po mnenju raziskovalcev čas, ko je možnost za povečanje teže višje. »Večina posameznikov je pridobila nekaj telesne teže. Ne veliko, a dovolj, da so spremembe v okusu opazne,« je povedal dr. Robin Dando, avtor študije.
Predvsem moški so izgubili občutek za mesni okus oz. je bil ta manj intenziven. Drug rezultat je pokazal, da so vsi, ne glede na spol, izgubil nekaj občutljivosti za slano.
Naredili so tudi test, v katerem so udeleženci prejemali različne količine zelišča, ki blokira okus a sladko – nato so izbirali med različno sladkimi živili. »Tisti, ki so izgubili okus za sladko, so posegali po veliko bolj sladkih živilih,« je povedal avtor raziskave.
Če debelost spremeni okušanje, lahko prekomerno težka oseba to nadomešča z izbiro živil intenzivnejšega okusa in tako pogosto posega po bolj energijsko bogati hrani, kar vodi v začaran krog.
Zato želijo raziskovalci nadaljevati, da bi ugotovili, kako brbončice prispevajo k debelosti.