Nova raziskava pokazala: uživanje TEGA sadeža je povezano z nastankom raka!

Nova raziskava pokazala: uživanje TEGA sadeža je povezano z nastankom raka! (foto: Profimedia) Profimedia
12. 10. 2022

Nova študija je odkrila potencialno nevarnost v sadežu, ki se pogosto uporablja tudi pri nas.

Le kdo ne obožuje pomarančnega soka? Osvežujoč napitek je dobrega okusa, obenem pa predstavlja pravo zakladnico vitaminov. Vendar so v eni od raziskav odkrili, da je prekomerno uživanje pomarančnega soka lahko tudi nevarno.

V študiji so odkrili, da lahko pitje sokov iz citrusov, kot je pomarančni sok, poveča tveganje za razvoj najbolj nevarne oblike kožnega raka.

V raziskavo je bilo vključenih 63.810 žensk in 41.622 moških različnih starosti, ras, veroizpovedi. Udeležence so opazovali v obdobju 25 let.

Od preko 100.000 posameznikov se je v tem času pri 1.840 ljudeh pojavil melanom. Izkazalo se je, da je slednji pogosteje pojavil pri ljudeh, ki redno uživajo sok citrusov.

Kot najbolj nevarna se je izkazala grenivka - med vsemi citrusi je pokazala najbolj očitno povezavo s tveganjem za melanom. 

Se morate citrusom povsem izogibati?

Strokovnjaki vseeno pomirjajo in poudarjajo, da se zaradi rezultatov ni treba povsem odpovedati citrusom. Tveganje za nastanek melanoma se ni povečalo tako drastično, da bi bilo citruse smiselno popolnoma izločiti iz prehrane, za bolj zanesljive rezultate pa bo potrebno opraviti več študij.

Pomembno pa je, da ste pri uživanju citrusov zmerni in da poskrbite za raznoliko, uravnoteženo prehrano.

Vir: medicalnewstoday.com