7 namigov za bolj zdravo srce

2. 6. 2014
Deli
7 namigov za bolj zdravo srce

Bolezni srca in ožilja so v skoraj 50 odstotkih primerov glavni vzrok smrti Slovencev. Skrajni čas je torej, da bolje poskrbimo za najpomembnejšo mišico našega telesa. Če boste ukrepali še pravočasno, imate dobre možnosti, da dočakate visoko starost. Preberite si nekaj najpomembnejših namigov za zdravo srce.

Zdravniški pregled

Pri svojem osebnem zdravniku se naročite na celovit pregled, ki naj poleg splošnega pregleda vključuje tudi preiskavo krvi, urina in EKG (tako v mirovanju kot tudi pod obremenitvijo). Kolikor hitreje se odkrijejo možne težave, toliko bolje se lahko tudi odpravijo.

Prehranjujte se srcu prijazno

Ne morete se izogniti uravnoteženi prehrani z veliko zelenjave, sadja in rib. Naši črpalki dobro denejo tudi enostavne nenasičene maščobne kisline iz repičnega in oljčnega olja.

Zelo dobra so tudi jabolka. V njih so ameriški znanstveniki dokazali obstoj 300 srcu prijaznih učinkovin, med njimi tudi fenole in flavonoide.

Dva grama česna dnevno obljubljata dodatnih pet let življenja. Česen namreč vsebuje adenosin, ki poskrbi za dober pretok krvi, selen (na primer v žitaricah) pa ščiti srčne celice.

Rastlinske snovi za črpalko

Študije so dokazale, da srcu zelo dobro dene glogov izvleček. Tveganje za infarkt za skoraj 30 odstotkov znižuje tudi kombinacija omega 3 maščobnih kislin ter vitamina A in D. Najboljši homeopatski zdravili za srce sta Aconitum A6 in Coffea D3.

Izognite se infarktu

Kdor se vsaj dvakrat tedensko giblje več kot 20 minut, za približno četrtino zniža tveganje za srčni infarkt.

Trenirano srce je večje, močnejše in dela veliko bolj ekonomično. Zelo pomembno je tudi, da se zniža utrip v stanju mirovanja. In kolikor nižji je utrip srca v stanju mirovanja, toliko dlje bo srce opravljalo svoje naloge.

Idealne so torej vzdržljivostne zvrsti športa, kot je na primer nordijska hoja. Zahvaljujoč palicam je v vadbo vključenih 90 odstotkov vseh mišic.

Mišična masa za življenje

V neki raziskavi so skoraj 6.000 moških in žensk v obdobju štirih let pregledali od glave do nog.

Rezultat: poleg običajnih faktorjev – krvni pritisk, vrednosti holesterola, teža – je imela pomemben vpliv na pričakovano življenjsko dobo srca tudi mišična masa.

Redna vadba za moč, najbolje dvakrat tedensko po 20 minut, ima podobne pozitivne učinke na srce kot vzdržljivostna vadba.

Globoko in pravilno dihanje

Kisik potuje naravnost v mitohondrije. To so male elektrarne, ki ležijo v mišičnih celicah srca. 95 odstotkov kisika se tam pretvori v energijo.

Pravilno dihanje je zato odličen zaveznik zdravega srca. Zelo pomembno vlogo pri tem igra trebuh. Dober znak je, če se med dihanjem premika. S seboj potegne tudi pljuča, ki imajo tako dovolj prostora za raztezanje.

Počasno gibanje

Preobremenjeni ljudje so podvrženi šestkrat večjemu tveganju za infarkt. Vsak drugi primer smrti gre na račun obolenja srca in krvožilnega sistema.

Dobra novica: tai či, starodavna kitajska sprostitvena tehnika, poskrbi, da srce bije sedem let dlje kot sicer. Zadostuje že deset minut vadbe dnevno. Pravi blagoslov za naše srce pa so tudi druge protistresne vadbe, kot so na primer meditacija, avtogeni trening in joga.

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren