8 nasvetov, kako omiliti PMS

8 nasvetov, kako omiliti PMS (foto: Profimedia) Profimedia
21. 5. 2019

Obstaja veliko stvari, ki jih lahko naredite, da omilite krče, nihanje razpoloženja in zatekanje v obdobju pred menstruacijo. Preberite, kateri nasvet ustreza vašemu življenjskemu stilu!

Kar 85 procentov žensk se sooča s PMS.

Preberite 8 nasvetov, kako ga omiliti:

1. Prenehajte kaditi

Če potrebujete dober razlog za prenehanje s kajenjem, ga zdaj imate. Raziskave na 3.000 ženskah v desetih letih so pokazale, da so kadilke dvakrat bolj dovzetne za simptome predmenstrualnega sindroma kot tiste, ki niso nikdar kadile.  

2.  Ostanite fizično aktivni

Mnoge ženske pravijo, da jim aerobna vadba pomaga pri lajšanju občutka žalosti in anksioznosti – oba sta zelo pogosta spremljevalca PMS.

Če se le da, bodite fizično aktivne 30 minut na dan in na dolgi rok se vam bo to zelo poznalo pri počutju.

Če vam ni do napornih treningov, poskusite s kakšnim plesnim tečajem, plavanjem ali hitro hojo – tudi te aktivnosti, ob katerih vam srce ne bo divje bilo, pomagajo pri vsakodnevnem soočanju s stresom.

3. Spremenite prehrano - za vselej

V PMS obdobju nam pogost prijajo stvari, ki niso dobre za nas. Poskusite povišati vnos sadja, zelenjave in polnozrnatih žitaric.

Odpovejte se sladkorju, umetnim sladilom, nezdravi maščobi in soli. Kompleksi ogljikovi hidrati v polnovrednih žitaricah pripomorejo k kemičnim reakcijam v telesu, ki spodbujajo delovanje hormonov sreče.

4. Znižajte vnos alkohola in kofeina

Sem spadajo tudi kakav, čokolada in sladkane pijače v stilu kole. Čeprav v obdobju PMS najverjetneje najbolj hrepenimo po čokoladi, nam ta v resnici škoduje.

Zaužijete preveč kofeina? Prepoznate naslednje znake?

5. Sprostite se

Začnite se ukvarjati z jogo, meditacijo ali pa vsaj s sprostilnimi tehnikami dihanja. Tehnike raztezanja, kot sta na primer joga in thai chi, pomagata pri sprostitvi bolečih mišic in sklepov.

Tudi akupunktura, različne masaže in obiski kiropraktikov  so v obdobju PMS zelo priporočljivi.

6. Zagotovite si potrebne vitamine in minerale

Ste pomislili, da vašemu telesu morda primanjkuje kalcija ali pa kakovostnih maščob? Raziskave kažejo, da 1.200 mg kalcija na dan olajša PMS simptome.

Strokovnjaki priporočajo tudi magnezij, vitamin E, B6 ter omega-3 maščobe, ki naj bi omilile predmenstrualne bolečine.

Preverite: 8 najpogostejših znakov pomanjkanja magnezija

7. Poskusite s terapijo

Kognitivna terapija, pri kateri obdelujete negativne vzorce, se je pokazala za izredno uspešno pri PMS.

8. Ne posegajte po nezdravih prigrizkih

Poleg čokolade se vam morda prikazuje ocvrta hrana, hamburgerji ali pa velika sladoledna kupa.

Odpovejte se takšni hrani in raje posezite po kompleksnih ogljikovih hidratih, pri katerih vam ne bo poskočila raven sladkorja v krvi.

Preverite še:

In preberite: Perimenopavza – kaj se že pred menopavzo dogaja z vašimi hormoni (+ 4 nasveti, kako zmanjšati število simptomov) 

Vir: Everyday health

Foto: Profimedia