Če ne morete stati 10 sekund na eni nogi …

Če ne morete stati 10 sekund na eni nogi … (foto: Profimedia) Profimedia
7. 11. 2022

Bi vas moralo skrbeti? Glede na študijo – starejše odrasle da. Preverimo, za kaj gre. 

Brazilski znanstveniki menijo, da bi moral postati ta preprost 10-sekundni test ravnotežja del rutinskega zdravstvenega pregleda starejših odraslih. Po njihovem mnenju ta namreč napoveduje umrljivost.

Ravnotežje se po 50. letu starosti poslabšuje, s tem pa se poveča tveganje za padce in druge zdravstvene težave, pišejo v raziskavi. Vendar pa test ravnotežja za zdaj še ni del rednih zdravstveni pregledov za ljudi srednjih let. Ekipa znanstvenikov je tako želela raziskati, ali bi test ravnotežja lahko kljub vsemu bil zanesljiv kazalec tveganja za smrt in ali bi lahko dodal informacije o zdravstvenem stanju osebe.

V študijo, ki je bila objavljena v publikaciji British Journal of Sports Medicine, je bilo vključenih več kot 1.700 udeležencev, starih med 51 in 75 let – povprečna starost je bila 61 let. Približno dve tretjini je bilo moških. Študija je potekala v obdobju od februarja 2009 do decembra 2020.

V okviru pregleda so morali udeleženci 10 sekund stati na eni nogi brez dodatne opore. Vsak je imel tri poskuse na vsako nogo. 

Kaj je pokazal rezultat? 

Profimedia
Kdor lahko stoji na eni nogi, bo živel dlje, menijo raziskovalci.

Medtem ko med mlajšimi udeleženci raziskave (51 do 55 let) le petim odstotkom ni uspelo opraviti naloge, je preizkus zmogla le slaba polovica testirancev, starejših od 70 let. Kar pomeni, da je bila pri ljudeh v tej starostni skupini več kot 11-krat večja verjetnost, da bo prišlo do padca kot pri 20 let mlajših.

V opazovalnem obdobju – obdobje sedmih let – je umrlo 123 udeležencev.  Vzroki za smrt so bili različni – rak, bolezni srca in ožilja, bolezni dihal, COVID. Delež smrti je bil med tistimi, ki niso opravili testa, bistveno višji. 

Na splošno so bili tisti, ki niso opravili testa ravnotežja, slabšega zdravja. Mnogi so bili prekomerno težki, imeli so bolezni srca ali visok krvni tlak in preveč maščob v krvi. Tudi sladkorna bolezen tipa II je bila v skupini, ki ni opravila 10-sekundnega testa, pogostejša. 

Glede na starost, spol in prisotne zdravstvene težave ter glede na rezultat testa ravnotežja so tako znanstveniki pri tistih, ki testa niso opravili, predvideli 84-odstotno povečano tveganje za smrt zaradi kateregakoli vzroka v naslednjem desetletju. 

Obvezno za konec!

Profimedia
Znanstveniki opozarjajo, da je šlo le za opazovalno študijo, zato njeni rezultati niso dokončni, prav tako pa študija kot taka ne more dokazati vzroka.

V študijo je bila med drugim vključena le določena etnična skupina, zaradi česar rezultati niso uporabni za druge skupine.

Prav tako študija ni upoštevala oz. skupina znanstvenikov ni imela na voljo nobenih drugih podatkov o pomembnih faktorjih (zgodovina padcev, raven telesne dejavnosti, dieta, kajenje, zdravila), ki bi morebiti lahko vplivali na rezultat testa. Na samo ravnotežje namreč vpliva veliko več stvari kot le starost.

Raziskovalci kljub temu dodajajo, da bi bil test ravnotežja lahko ena od diagnostičnih metod – poleg ostalih seveda –  za ugotavljanje in odpravljanje zdravstvenih tveganj, kot so denimo padci. 

Raziskava: Successful 10-second one-legged stance performance predicts survival in middle-aged and older individuals

Preverite še:
Če je vaša pisava videti tako, je to lahko tudi zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni