Če se boste zvečer izognili TEM stvarem, vam to lahko POMAGA pri HUJŠANJU (raziskava)

Če se boste zvečer izognili TEM stvarem, vam to lahko POMAGA pri HUJŠANJU (raziskava) (foto: Profimedia) Profimedia
15. 10. 2021

Pogosta navada, ki stoji na poti do vašega cilja, pravijo raziskovalci.

Telefon, računalnik, televizija … Z napravami smo obkroženi od trenutka, ko se zjutraj prebudimo, do trenutka, ko zaspimo. Včasih celo medtem ko spimo. Pri tem pa se morda ne zavedamo povsem, kakšno medvedjo uslugo si delamo, ko gre za spalne navade in tudi splošno zdravje – ter telesno težo.

Junija 2021 so na strani Scientific Reports objavili študijo o tem, kako se na različno svetlobo odziva naš metabolizem.

Štiri ure pred spanjem je bila skupina desetih odraslih moških izpostavljena različnim svetlobnim virom – svetleči diodi (LED), organski svetleči diodi (OLED) in medli/zasenčeni svetlobi. Udeležence so opazovali v posebno zasnovanih sobah.

Raziskovalci so ugotovili, da se je pri subjektih, ki so bili izpostavljeni svetlobi LED, znatno znižala zmožnost porabe maščob med spanjem.

»Čeprav ni bilo opaziti vpliva na samo arhitekturo spanja, sta se poraba energije in telesna temperatura med spanjem po izpostavitvi svetlobi OLED bistveno znižali. Poleg tega je bila oksidacija maščobe med spanjem znatno nižja po izpostavitvi svetlobi LED  v primerjavi z izpostavljenostjo svetlobi OLED,« je povedal dr. Tokuyama, glavni avtor študije.

Kar pomeni, da bi uporaba naprav pred spanjem lahko otežila hujšanje, meni dr. Tokuyama. Ali sčasoma celo prispevala k pridobivanju teže.

Čeprav je razlika v učinkih med svetlobo OLED in LED majha, je bilo zmanjšanje porabe energije med spanjem še vedno zadostno, da bi lahko na dolgi rok prišlo do fizioloških sprememb.

To pa ni prvič, da so znanstveniki povezali umetno svetlobo s pridobivanjem teže.

Študija iz leta 2019, objavljena v JAMA Internal Medicine, v kateri je bilo vključenih 43.722 žensk, starih med 35 in 74, je pokazala višjo stopnjo debelosti na samem začetku pri tistih, ki so spale ob prižgani luči ali televiziji, ter 17 % večjo verjetnost, da bodo po zaključku študije pridobile 5 kilogramov ali več.

Čeprav so avtorji študije JAMA priznali, da natančna povezava med izpostavljenostjo svetlobi in povečanjem telesne teže še ni povsem jasna, imajo drugi znanstveniki svoje teorije: po pregledu raziskave, objavljene v Chronobiology International, so odkrili povezavo med izpostavljenostjo modri svetlobi in krajšim REM spancem – kar je bilo povezano s pridobivanjem telesne teže.

Če torej želite izboljšati kakovost svojega spanca in ob tem poskrbeti še za boljše splošno zdravje, poskusite vse te naprave – in luči – izklopiti, preden pride čas, da se »izklopite« tudi vi.

Vir: Metabolic responses to polychromatic LED and OLED light at night; Eat This, Not That!; Association of Exposure to Artificial Light at Night While Sleeping With Risk of Obesity in Women
Preberite še: