Je kriva ščitnica?

10. 9. 2010

Pridobivanje ali izguba telesne teže, hektična storilnost ali stalna zbitost – za vsemi temi simptomi se skriva ista težava: nepravilno delovanje ščitnice. Ta metuljast organ, ki leži tik pod grlom, je zelo majhen, a osrednjega pomena za našo presnovo.

Pri skoraj polovici prebivalcev je njegova funkcija okvarjena, lahko pa vas pomirimo, da je terapija po zgodnji diagnozi večinoma precej preprosta.

Žleza uravnava velik del energijskega ravnovesja

Naloga ščitnice je tvorjenje dveh hormonov (T4 in T3), ki uravnavata porabo kisika kot tudi presnovo sladkorjev, maščob in ogljikovih hidratov. Poleg tega ta organ poskrbi za optimalno delovanje mišičevja in živčnega sistema, pri otrocih pa vpliva na celoten telesni razvoj.

Viden znak motnje je pogosto povečanje organa – golša. Za njo pa se lahko skrivajo številna obolenja. Pri prekomernem delovanju ščitnice ta izloča preveč hormonov.

Druga oblika je 'Morbus Basedow', avtoimuna bolezen, pri kateri obrambne telesne celice napadejo ščitnično tkivo. Tipično je izstopanje oči.

Jod je pomemben za optimalno delovanje organa

Pri pomanjkljivem delovanju ta izloča premalo hormonov. Tudi za tem se lahko skriva avtoimuna bolezen, Hashimoto-Thyreoiditis, ki je povezana z vnetjem ščitnice.

Napredovanje bolezni ščitnice pogosto povzroči tudi spremembo tkiva. V nekaterih primerih se tvorijo t. i. vozli. Hladni vozel je tkivo, ki ni več 'uporabno' (redkeje se razvije v tumor), vroči vozel pa absorbira več joda kot okoliško zdravo tkivo.

Včasih se tudi osami (avtonomni adenom), oboje pa vodi k prekomernemu delovanju ščitnice. Neodvisno od obeh se lahko tvorijo po pravilu nenevarne, s tekočino napolnjene ciste.

Neodvisno od avtoimunih obolenj je pomanjkanje joda glavni vzrok za težave s ščitnico. V naši prehrani pogosto primanjkuje tega elementa. Ščitnica želi nadoknaditi pomanjkanje, zato tvori več tkiva.

Če boste zaužili dovolj joda, bo zdrava tudi vaša ščitnica. Odrasli potrebujejo 180 do 200 mikrogramov tega elementa dnevno, dovolj pa bo že, če boste dvakrat tedensko uživali morske ribe in uporabljali jodirano jedilno sol.

Če sumite, da vaša ščitnica ne deluje pravilno, naj vam zdravnik s krvnim testom pregleda raven hormonov. Z ultrazvokom preverijo velikost, lego in strukturo tkiva tega organa. Če so prisotni vozli in ciste, je potreben scintigram. Pri tem vbrizgajo radioaktivno kontrastno sredstvo, posebna kamera pa glede na njegovo razporeditev pokaže, kateri del žleze ne deluje pravilno.

Večjo golšo je treba večinoma operirati

V zgodnji fazi obolenja ščitnice zadostuje zdravljenje z jodom in posebnimi hormonskimi tabletami. Pri večjih golšah, cistah ali vozlih (še posebej avtonomnih) pa je pogosto potrebna operacija (še posebej pri starejših).

Alternativa: radioaktivna terapija z jodom. Pacientu se vbrizga radiokativen jod, ki ga absorbira ščitnica, jod pa tam uniči bolne dele tkiva. Ker so pacienti rahlo radioaktivni, ostanejo nekaj dni v bolnišnici. Pomembno za ženske: test nosečnosti. Po operaciji ali terapiji z radioaktivnim jodom pogosto pride do oslabljenega delovanja ščitnice, ki se zdravi s hormonskimi tabletami.

Preiskava ščitnice

Za pregled sestave vozlov pacientu vbrizgajo rahlo radioaktivno kontrastno sredstvo. Posebna kamera napravi scintigram.

Vroči vozli absorbirajo veliko kontrastnega sredstva in se obarvajo rdeče (1). Enakomerna rdeča barva ponazarja zdravo tkivo (2).

Simptomi pri pomanjkljivem dealovanju

Ščitnica izloča manj hormonov, kot jih potrebuje telo. Presnova je torej čisto počasna.

Pobitost: Ker so upočasnjeni vsi telesni procesi, ste lahko pogosto utrujeni, pozabljivi in nezbrani.
Izpadanje las: Zaradi pomanjkanja hormonov se lahko pojavita izpadanje las in suha koža. Pogosto se upočasni tudi bitje srca.

Zaprtje: Prebava se upočasni, pogosta posledica so zaprtje in težave z želodcem. Lahko se pojavi tudi zastajanje vode v telesu.
Pridobivanje telesne teže: Če se zredite, ne da bi tudi jedli večje količine hrane, je lahko povzročitelj težav prav ščitnica.

Simptomi prekomernega delovanja

Če ščitnica izloča preveč hormonov, organizem deluje v 'turbo' pogonu.

Motnje spanja: Ker je presnova prehitra, ste pogosto razdraženi, nervozni in ne morete spati. Tudi srce divje bije.

Pretirano znojenje: Hranilne snovi v telesu hitro izgorijo, posledica pa je znojenje brez posebnih naporov.

Driska: Pogosti so nenadni napadi volčje lakote, povezani z drisko.
Izguba telesne teže: Če brez posebne diete izgubljate težo, je lahko krivo prekomerno delovanje ščitnice.

Pomoč za ščitnico

  • V kuhinji naj bi uporabljali izključno jodirano sol. Dnevne potrebe znašajo med 4 in 5 grami.

    Morska riba je že po naravi bogata z jodom. Dva ribja obroka na teden pokrijeta potrebe.

    Če ne marate rib, lahko po dogovoru z zdravnikom posežete po jodovih tabletah.

vir: Lisa