Kaj vpliva na draženje želodca?

11. 1. 2012

Predvsem ravnovesje alkalne in kislinske hrane oziroma njegovo vzdrževanje v želodcu. Kemična sestava hrane in presnova določata sestavo hrane – kislinsko ali alkalno. Pomaranča je kisel sadež, vendar se citronska kislina popolnoma metabolizira, zato se obravnava kot alkalna hrana.

Beljakovine so sestavljene iz aminokislin, oreščki in semena so polni kalcija. Vse to ima alkalni učinek, vendar se zaradi presnove spremeni Ph krvi, kar pomeni, da  tovrstna hrana vpliva na kislinsko ravnovesje. V priporočeni prehrani pri detoksični dieti je 80 odstotkov hrane alkalnega izvora in 20 odstotkov kislinskega izvora.

Kislinska, nevtralna in alkalna hrana:

Visoko kislinska prehrana:

  • mlečni sir edamec
  • jajca
  • ribe
  • lupinarji
  • svinjina
  • govedina
  • perutnina
  • teletina
  • jetra
  • jagnje
  • kozliček


Kislinska hrana:

  • brazilski oreščki
  • lešniki
  • siri
  • slanik
  • skuša
  • ržena moka
  • oves
  • riž
  • brusnice
  • pšenica
  • slive
  • olive


Nevtralna hrana:

  • maslo
  • margarina
  • kava
  • čaj
  • sladkor


Alkalna hrana

  • avokado
  • rdeča pesa
  • korenje
  • krompir
  • špinača
  • suho sadje
  • rabarbara


Visoko alkalna hrana:

  • mleko
  • kokos
  • mandlji
  • fižol
  • zelje
  • zelena
  • leča
  • zelena solata
  • gobe
  • čebula
  • gomoljasta zelenjava
  • paradižnik
  • jabolka
  • banane
  • borovnice
  • češnje
  • fige
  • grenivka
  • limona
  • melona
  • pomaranča
  • češplja
  • hruška
  • malina


Vir: Optimum Nutrition Bible, Patrick Holford