Potrjeno celiakijo ima le 1-2 % ljudi, toda številka vseh, ki izločajo kruh, testenine in druga živila, ki vsebujejo gluten, se vrti precej višje. No, krivec za vašo napihnjenost morda sploh ni gluten, so odkrile nedavne raziskave!
Samo v Veliki Britaniji ta trenutek dieti brez glutena sledi okoli 8,5 milijonov ljudi. Le 1 % jih ima potrjeno celiakijo in je zato izločanje glutena nujno.
Drugi izločajo cele skupine živil, ker menijo, da je tako njihova prehrana bolj zdrava – kar seveda ne drži – ali zato, ker menijo, da so občutljivi na gluten. Podobna slika je v Sloveniji.
Krivec morda sploh ni gluten!
Glede na rezultate raziskave, objavljene v reviji Gastroenterologija, je majhno število ljudi, ki so izločili gluten zaradi občutka napihnjenosti ali sindroma razdražljivega črevesa, v resnici občutljivih na nekaj povsem drugega – fruktan!
Kaj sploh je fruktan
- Gluten je beljakovina, ki jo najdemo v žitih,
- fruktan (poznamo pet tipov) je ogljikov hidrat, ki ga prav tako najdemo v nekaterih žitih, v pšenici denimo, pa tudi v sadju in zelenjavi.
Snovi iz skupine fruktanov pogosto uporabljajo tudi v sirarstvu (kot nadomestek za maščobo) in v testu, ker povečajo volumen kruha, izboljšajo teksturo in upočasni staranje.
Raziskava
Raziskovalci so v omenjeni študiji pod drobnogled vzeli 59 posameznikov, ki so sledili dieti brez glutena (kljub temu, da pri njih celiakija ni bila potrjena).
Nato so jih razdelili v tri skupine in jim določili tri različne diete: dve sta vsebovali posebne tablice, ki so vsebovale gluten ali fruktan, pri tretji je šlo za placebo, to je bila kontrolna skupina. Dieti so sledili teden dni. Nato je sledilo 7 dni pavze. In ponovno 7 dni z določeno dieto ... Dokler ni vsaka skupina preizkusila vse tri diete.
Kaj se je pokazalo:
- posamezniki, ki so bili na dieti s fruktanom, so imeli za 15 odstotkov več težav z napenjanjem v primerjavi s kontrolno skupino.
- Zanimivo, pri posameznikih, ki so bili na dieti z glutenom, ni bilo razlik v primerjavi s kontrolno skupino.
Peter Gibson, vodja raziskave, meni, da je bil gluten vedno krivec zaradi celiakije in dejstva, da se je pri ljudeh, ki so gluten izločili, stanje res nekoliko izboljšalo. A kot kaže, je ta predpostavka lahko napačna. Dokazi kažejo, da so fruktani večji problem.
Te ugotovitve se ujemajo tudi z nekaterimi preteklimi preizkusi, ki so pokazali, da se je okoli 70 odstotkov ljudi s sindromom razdražljivega črevesja počutilo bolje, ko so izločili fruktane in druga hranila iz te skupine.
Kje najdemo fruktane
Vsebujejo jih naslednja živila:
- čebula,
- mlada čebula,
- por,
- artičoke,
- zelje,
- brokoli,
- šparglji,
- pira,
- ječmen,
- rž,
- pšenica,
- rozine,
- zrele banane,
- nektarine,
- lubenica,
- grenivke,
- datlji,
- indijski oreščki ...
Strokovnjaki seveda poudarjajo, da so potrebne nadaljnje raziskave.
Viri: www.gastrojournal.org, wikipedia.org, www.bf.uni-lj.si, wexnermedical.osu.edu
Preberite še:
Ali pa preverite: Je za vašo prekomerno težo krivo hormonsko neravnovesje?