Pomanjkanje vitamina D vodi v rahitis

Pomanjkanje vitamina D vodi v rahitis (foto: Profimedia) Profimedia
3. 11. 2013

Vitamini in minerali so nujne sestavine zdrave prehrane. Vitamin D skupaj s kalcijem pa je še posebej pomemben, saj ureja absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih in s tem uravnava rast kosti ter njihovo obnovo. Zato lahko njegovo pomanjkanje vodi v rahitis pri novorojenčkih in osteoporozo pri starejših.

Telo potrebuje vitamin D za gradnjo in ohranjanje močnih in trdnih kosti. Poleg tega vitamin D zmanjšuje tudi tveganje za razvoj avtoimunih bolezni, določenih vrst raka, diabetesa tipa I in osteoporoze.

Obstajata dve obliki vitamina D

Obe imata pri človeku približno enako učinkovitost. Vitamin D2 nastaja pri glivah in rastlinah kot odgovor na izpostavljenost ultravijoličnim žarkom, vitamin D3 pa nastane iz holesterola, ki ga najdemo v določenih živilih. V to skupino uvrščamo ribe (npr. sardine, skuše, som), ribje olje, jajčni rumenjak, maslo... Vitamin D3 tvori tudi telo samo ob izpostavljenosti sončni svetlobi, vendar pa je takšna oblika vitamina D3 (kot tudi tista, ki jo pridobimo s hrano) biološko neaktivna.

Aktivirana oblika je kalcitriol, njegova najpomembnejša funkcija pa je spodbujanje absorpcije kalcija in fosforja iz hrane v črevesju.

Znaki pomanjkanja vitamina D

Ob nezadostnem izpostavljanju sončni svetlobi (dovolj naj bi bilo že 10 minut na dan) ter zaradi uživanja hrane z nizko vsebnostjo vitamina D, pride seveda do pomanjkanja. To je še najbolj kritično med nosečnostjo, saj lahko pri novorojenčku povzroči rahitis, pri materi pa mehkost kosti.

Znaki pomanjkanja pri dojenčkih in otrocih: mišični krči (zaradi nizke koncentracije kalcija), rahitis, izrastline na hrustancih, mehka lobanjska kost, zakasnela rast zob, nizka telesna teža ali rast, mišične bolečine, manjša moč mišic, občutljivost na infekte...

Pri odraslih: osteomalacija oz. mehkost kosti (bolečine v kosteh, mišicah, težave pri hoji, zlomi), nastanek osteoporoze pri starejših. K slednji so veliko bolj nagnjeni ljudje s prekomerno telesno težo.

Pomanjkanje vitamina D povezujejo tudi z visokim krvnim tlakom, boleznimi dlesni, multiplo sklerozo, boleznimi perifernih arterij, rakom, sladkorno boleznijo tipa I.

Dodajanje vitamina D

Za optimalen učinek vitamina D je potrebno ustrezno dodajanje kalcija in obratno.

Priporočen dnevni vnos vitamina D pri odraslemu znaša 10 mikrogramov/dan (400 IE). Vendar pa je treba upoštevati, da ob zadostni dnevni izpostavljenosti sončni svetlobi telo že samo tvori približno 5 μg/dan, zato je priporočen vnos 5 μg oz. 200 IE/dan. Pomembno je tudi redno dodajanje vitamina D pri dojenčkih, saj materino mleko ne pokriva dnevnih potreb.

Pri tem pa ne gre pretiravati - preveč vitamina D škoduje. Večmesečno uživanje vitamina D v odmerkih, ki desetkrat presegajo priporočeno dnevno količino, zelo zveča raven kalcija. Ker se kalcij odlaga v ledvicah, lahko povzroči trajne okvare. Pojavi se tudi slabost, slabši tek, bruhanje, žeja, povečano odvajanje urina, živčnost in visok krvni tlak.

Priporočamo tudi: D kot dobro počutje

Foto: Profimedia

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri