Se tudi vi ob prvih znakih prehlada založite z vitaminom C? Potem morate vedeti TO!

Se tudi vi ob prvih znakih prehlada založite z vitaminom C? Potem morate vedeti TO! (foto: Profimedia) Profimedia
26. 10. 2022

Vemo, da je vitamin C (ali askorbinska kislina) nujen za delovanje našega imunskega sistema. Zato je povsem logično, da nas večina ob prvih znakih prehlada poseže po dodatkih vitamina C. Ali kot preventivo, ko se temperature zunaj spustijo.

Toda ali to v resnici deluje? Ali vitamin C pomaga preprečiti prehlad? 

Glede na raziskavo, objavljeno v publikaciji Nutrients, je vitamin C ključen za ohranjanje trdnih epitelijskih pregrad. Te preprečujejo, da bi patogeni (in drugi nepovabljeni gostje) vstopili v naše telo. Koža in črevesne stene so takšen primer epitelijskih pregrad.

Vitamin C prav tako pomaga pred patogeni ščititi našo kožo, in sicer tako, da krepi njeno strukturo. 

»Vitamin C je nujen za proizvodnjo kolagena v koži,« razloži dr. Ioannis Liakas. »Kolagen ohranja kožo in druga tkiva v našem telesu čvrsta, a hkrati prožna. Na splošno je pomanjkanje vitamina C povezano z oslabljenim imunskim sistemom in povečanim tveganjem za okužbe.«

Poenostavljeno bi lahko rekli, da vitamin C koži pomaga loviti proste radikale, imunski sistem pa krepi, tako da ta zazna in uniči mikrobe, preden začnejo ti predstavljati nevarnost za naše zdravje. 

Teoretično bi nas torej vitamin C moral zaščititi pred temi manjšimi okužbami dihal.

Toda glede na obsežno raziskavo, objavljeno v Cochrane library, ni dokazov, da bi dodatki vitamina C zmanjšali pojavnost prehladov pri splošni populaciji. 

Tudi TO je dobro vedeti: Toliko ur bi morali spati, če ste starejši od 50 let – razlog pa je TA!

Vendar pa je lahko vitamin koristen za ljudi, ki so izpostavljeni intenzivni vadbi. Intenzivna vadba namreč poveča oksidativen tres in kot taka lahko slabi epitelne pregrade in poveča možnost okužb. 

Dodatek vitamina C se pogosto priporoča tudi osebam, pri katerih je tveganje za hujše okužbe večje, kot so diabetiki in starejši, saj lahko pomaga zmanjšati vnetja v telesu. 

»Uživanje dovolj vitamina C v času okužbe je dobra ideja,« pravi dr. Liakas. »Vendar to ne pomeni, da lahko vitamin C popolnoma in učinkovito prepreči prehlad v zimskih mesecih.« 

Raziskavi:

PREBERITE ŠE: Kaj se zgodi, ko čebulo potresete s sladkorjem (in jo nato zaužijete)