Ste opazili, da se vam večkrat vrti in vam je včasih slabo brez pravega razloga? Razlog je lahko pravzaprav ta naprava!

Ste opazili, da se vam večkrat vrti in vam je včasih slabo brez pravega razloga? Razlog je lahko pravzaprav ta naprava! (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2022

Elektronske naprave so postale del vsakdana in čeprav se zavedamo, da ne bi smele okupirati našega življenja, se v veliko primerih dogaja prav to. Uporabljamo jih za delo, zdaj pogosteje za delo od doma, v prostem času, za igro. Vsak dan. In pogosto pozabimo ali pa si ne znamo postaviti meje. 

Glavobol je izjemno pogost simptom in glavoboli, za katere je značilno, da se ponavljajo, so med najpogostejšimi motnjami živčnega sistema. Obstaja več kot 150 različnih tipov, ki se razvrščajo v dve glavni kategoriji: primarni in sekundarni glavoboli. 

Toda v zadnjem času strokovnjaki opažajo vse pogostejše primere primarnih glavobolov, vzrok katerih je vestibulo-okularna refleksna disfunkcija – pravijo ji tudi kibernetska slabost.

Kot razloži dr. Shae Datta, nevrologinja, ki se pri svojem delu osredotoča na migrene in možganske travme, ta prizadene ljudi, ki so preveč izpostavljeni zaslonom in napravam za navidezno resničnost, zanjo pa so značilni simptomi podobni simptomom potovalne bolezni – slabost, potenje, vrtoglavica, glavobol …

Zakaj se pojavita vrtoglavica in/ali slabost?

Ko vaše telo ve, da miruje, vaše oči pa na zaslonu spremljajo premikajoče se objekte, utripajoče luči … ali se sprehajajo po virtualnem svetu, to zmede vaše čute. Ti neusklajeni signali povzročijo potovalno slabost, razloži dr. Datta.

Vrtoglavica in/ali slabost pa nista edini težavi, s katerimi se lahko sreča posameznik. 

Druge težave, ki lahko spremljajo slabost:

Kibernetska slabost lahko zaradi preobremenitve oči in izpostavljenosti modri svetlobi tudi poslabša glavobole, če so bili ti navadno blagi.

Druga študija je odkrila, da lahko povzroči spremembo srčnega utripa in žilnega tonusa ter reakcijskega časa. Opazili so celo spremembo možganskega krvnega pretoka, zlasti pri mlajših.  Če ugotovite, da se je vaš reakcijski čas pri drugih opravilih, kot sta vožnja ali šport, zmanjšal, je čas, da obiščete zdravnika.

Nespečnost. Vzrok: nizka raven melatonina, izločanje zavira svetloba elektronskih naprav. 

Preverite še:
Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)