Ta navada povzroči hitrejše širjenje virusov in bakterij (vsi jo delamo večkrat dnevno!)

Ta navada povzroči hitrejše širjenje virusov in bakterij (vsi jo delamo večkrat dnevno!) (foto: profimedia) profimedia
17. 3. 2020

Za preprečevanje bolezni lahko največ naredite sami, s tem da se vedete odgovorno in omejite možnosti, ko bi lahko okrog prenašali viruse in bakterije. Ena navada je pri tem še posebej slaba. In imamo jo vsi!

Kaj v eni uri naredimo zelo velikokrat, a se vendar tega komaj zavedamo? Navado počnemo že podzavestno, zato se je bo toliko težje odvaditi, vendar bomo za zdravje vztrajali. 

Slaba navada, s katero lahko nase prenesete viruse in bakterije, je dotikanje obraza. 

Skozi usta in oči imajo virusi prost vstop v vaše telo in tako se tudi najpogosteje okužite v času, ko razsajajo bolezni. Samo pomislite, kolikokrat se popraskate, z roko podrgnete po nosu ali obrišete usta. Morda prste položite na veke, ko imate utrujene oči od strmenja v ekran. Vsega tega se bomo skušali otresti in nadzorovati svoje obnašanje, kar ne bo ravno lahko, vendar se splača potruditi. 

Obraza se dotaknemo kar 16-krat v eni uri

Znanstveniki so opravili kar nekaj raziskav. 

Raziskava iz leta 2008 vključuje 10 posameznikov, ki so jih opazovali v službah. Raziskovalci so ugotovili, da so se v eni uri obraza dotaknili kar 16-krat. 

Malce novejša raziskava iz leta 2015 vključuje 26 posameznikov, ki so takrat študirali medicino. Verjetno so se odrezali kaj bolje? Niti ne, ravno obratno. Obraza so se v eni uri dotaknili 23-krat, največkrat predela oči, ust in nosu. Ta območja so še posebej tvegana, saj tam vstopijo virusi in bakterije. 

Raziskava iz leta 2014 je vključevala kar 79 ljudi, vsi so bili iz medicinske stroke in bi torej morali poznati preventivne ukrepe proti širjenju bolezni. Kakšni so zaključki? Obraza so se v dveh urah dotaknili 19-krat, kar je bolje od prejšnjih dveh raziskav, a še vedno zaskrbljujoče. 

Kako se bomo otresli navade?

Eden ključnih ukrepov, ki ste ga zagotovo v teh dneh že sprejeli in bo počasi postal dobra navada, je umivanje rok. To bi že tako ali tako morali početi, ko pridete zjutraj v službo in ko vstopite skozi domača vhodna vrata, pa tudi pred jedjo, kadar božate živali …

Ker je trenutno še toliko pomembneje, da roke umivamo pravilno, v videu na koncu članka preverite, ali to že počnete: Po bolezni ne pozabite na pozorno čiščenje teh delov stanovanja (+VIDEO o pravilnem umivanju rok)

Kadar nimate na razpolago tekoče vode, je priporočena uporaba razkužila. 

Odvajanje od slabe navade bo od vas zahtevalo kar veliko razmišljanja. Ko dvignete roko proti obrazu, naredite kratko pavzo in se opomnite, da tega ne smete početi. Na začetku bo to precej moteče, ker se boste podzavestno hoteli dotakniti, potem pa se boste svojih dejanj vedno bolje zavedali. 

Pomagajo lahko tudi majhni listki, na katere napišite “Ne dotikaj se obraza!” in jih razporedite po prostorih, kjer preživite največ časa. 

Čez dan je pomembno, da svoje roke zaposlite. To pomeni manj sedenja na kavču in več gospodinjskih opravil, igranja družabnih iger, branja in vsega, pri čemer morate uporabljati roke. 

Ko sedite in poslušate ali se pogovarjate, roke sklenite v naročju in ne mahajte z njimi, saj bodo slej ko prej prešle na obraz. 

V skrajni sili pa uporabljajte rokavice, ki bodo vsaj zmanjšale tveganje, ko se dotaknete obraza. Čeprav bolj priporočamo odpravljanje navade, kot nošenje rokavic, saj vam bo tudi v prihodnosti prišlo bolj prav, če odpravite to slabo navado.