Zaposleni med delovnim časom potrebuje več aktivnih odmorov

Vedno več ljudi dela preveč in nima časa za rekreacijo. Zato je pomembno, da si vadbo omislimo kar med delovnim časom. 

Zaposleni med delovnim časom potrebuje več aktivnih odmorov - Foto: Profimedia

Za ljudi, stare med 18 in 65 let, se priporoča najmanj polurna zmerna telesna dejavnost vsaj petkrat na teden. Predvsem so zaželene aerobne telesne dejavnosti, ki so vsaj dvakrat na teden dopolnjene s krepilnimi vajami in vajami za povečanje vzdržljivosti.

Vpeljevanje rekreacije v delovni čas 

Rekreacija se na delovna mesta lahko vpelje na več načinov. Aktivni odmori, na primer, lahko zaposlenim omogočajo, da telovadijo že med delovnim časom. Aktivni odmor pomeni krajši čas prekinitve delovnega procesa, ko ima lahko vsak zaposleni čas, da se pretegne, razgiba, se sprosti ter napolni z energijo za nadaljnje delo.

Podjetja svojim zaposlenim lahko omogočijo rekreacijo tudi izven delovnega časa. Lahko namreč organizirajo vadbo izključno za njihove zaposlene. Na takšen način lahko preventivno delujejo na poškodbe in bolezni, ki jih neko delovno mesto lahko prinese. Hkrati pa se lahko zelo dobro krepijo še vezi ter odnosi med zaposlenimi

Pozitivni učinki vadbe med delovnim časom 

Pozitivni učniki se kažejo tako med zaposlenimi kot tudi pri delodajalcih

  • Zaposleni na ta način lahko izboljšujejo svojo telesno pripravljenost, delujejo preventivno na poškodbe in bolezni, zmanjšujejo stres, povečuje se njihova produktivnost in ne nazadnje še občutek pripadnosti.
  • Za delodajalce oziroma podjetja je rekreacija na delovnem mestu lahko izjemno koristna, ker se dokazano zmanjšujejo odsotnosti z delovnega mesta zaposlenih, povečuje se njihovo zadovoljstvo in torej produktivnost.

 

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza