TAKO na svoji koži opazite znake SRČNO-ŽILNIH BOLEZNI

TAKO na svoji koži opazite znake SRČNO-ŽILNIH BOLEZNI (foto: Profimedia) Profimedia
30. 12. 2022

Srčno-žilne bolezni se pogosto kažejo s spremembami na koži. Preverite, na kaj morate biti pozorni!

Opozorilni znaki srčno-žilnih se lahko pojavijo na vaši koži in nohtih, zato je vaš dermatolog lahko prvi zdravnik, ki opazi, da imate težave s srčno-žilnim sistemom. Seveda pa je dobro, da tudi sami opazite spremembe in ustrezno ukrepate. Preverite, na kaj morate biti pozorni!

Otekanje stopal in spodnjega dela nog

Kaj to lahko pomeni? Vaše srce ne deluje pravilno.

Številne bolezni srca povzročajo kopičenje tekočine v stopalih oziroma spodnjem delu nog. Zaradi tega lahko opazite otekline.

Modro ali vijolično obarvana koža

Kaj to lahko pomeni? Vaša žila je zamašena.

Ko vas zebe, lahko vaša koža postane modra ali vijolična. A ko se del vaše kože tako obarva takrat, ko vam je toplo, je to lahko znak, da tisti del telesa ne dobiva dovolj kisika. Do tega pride, ko je ena ali več krvnih žil zamašenih (navadno je vzrok v strdkih).

Moder ali vijoličast mrežast vzorec na koži

Kaj to lahko pomeni? Imate zamašeno arterijo

Tudi mrežast vzorec se lahko pojavi takrat, ko vas zabe, a nato izgine. Prav tako lahko do tega pride ob jemanju določenih zdravil. Če pa se mrežast vzorec pojavi v drugih primerih, je to lahko znak zamašene arterije.

Rumenkasto-oranžni izrastki

Kaj to lahko pomeni? Imate povišan holesterol

Če na svoji koži opazite rumenkasto-oranžne izrastke, je to lahko znak, da je vaš holesterol povišan. Videti so kot nekakšne majhne izbokline, ki se lahko pojavijo na številnih področjih; vključno s kotički oči, dlanmi ter stopali.

Skupki voskastih izboklin

Kaj to lahko pomeni? Imate zelo povišan holesterol ali sladkorno bolezen

Včasih se lahko nenadoma pojavijo izbokline, ki so videti kakor nekakšni mozolji, izpuščaji, bradavice ali nalezljiva kožna bolezen. Pojav je lahko znak zelo povišanega holesterola ali sladkorne bolezni.

Ukrivljeni nohti in otekle konice prstov

Kaj to lahko pomeni? Lahko imate bolezni srca ali pljuč

Če so vaši nohti kar naenkrat ukrivljeni navzdol, vaše konice prstov pa so otečene, je to lahko znak težav s srcem ali pljuči.

Rdeče ali vijolične črte pod nohti

Kaj to lahko pomeni? Lahko imate srčno bolezen

Omenjene črte so najverjetneje znak neke poškodbe. A če se črte pojavijo takrat, ko se ne poškodujete, je priporočljivo, da obiščete zdravnika, saj imate morda težave s srcem.

Boleče zatrdline v prstih na rokah ali nogah 

Kaj to lahko pomeni? Lahko imate bolezen srca ali ožilja

Če naenkrat opazite zatrdline v svojih prstih, je to lahko znak težav s srcem ali ožiljem. Pomembno je, da se posvetujete z zdravnikom.

Rjavkaste ali rdečkaste "pege"

Kaj to lahko pomeni? Okužba srčno-žilnega sistema

Rjavkaste ali rdečkaste pege se najpogosteje pojavijo na podplatih ali dlaneh ter so neboleče, vendar lahko nakazujejo na težave s srčno-žilnim sistemom.

V kolikor sumite na bolezen srčno-žilnega sistema, se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo ustrezno svetoval in vas bo napotil na preiskave.

Vir: aad.org