TE spremembe na dlaneh nakazujejo na resna obolenja

TE spremembe na dlaneh nakazujejo na resna obolenja (foto: Profimedia) Profimedia
15. 2. 2023

Včasih spremembe na dlaneh lahko nakazujejo na resna bolezenska stanja. Preverite, na kaj morate biti pozorni!

Dlani lahko veliko razkrijejo o vašem zdravju. Tresenje dlani, prekomerno potenje ali neobičajne spremembe na nohtih lahko denimo nakazujejo na določena zdravstvena stanja, ki potrebujejo zdravniško oskrbo.

Preverite, na katere spremembe na dlaneh morate biti pozorni.

Tresenje rok

Če se vam ena ali obe roki nenadzorovano treseta (najpogosteje, ko mirujete), je ta pojav lahko znak Parkinsonove bolezni. Kot pojasnjujejo strokovnjaki, se ta bolezen razvija postopoma, med prvimi simptomi pa je ravno tresenje rok.

Mravljinci

Do mravljinčenja v prstih ali dlaneh lahko pride iz številnih vzrokov, ki so včasih povsem nenevarni. Včasih pa je lahko ta pojav znak sladkorne bolezni, zato je dobro, da ste pozorni tudi na druge simptome. Znaki sladkorne bolezni >

Šibek stisk roke

V poslovnem svetu lahko šibak stisk roke pove nekaj o vaši osebnosti, v medicini pa je lahko znak zdravstvenih težav. Šibek stisk lahko namreč kaže na bolezni srca in ožilja.

Spremembe na nohtih

Spremembe na nohtih lahko kažejo na različne težave; med drugim lahko nakazujejo na pomanjkanje železa, artritis ali luskavico. Če se na dnu nohta pojavljajo rdeče črte, gre lahko tudi za lupus, črna črta po celotni dolžini nohta pa je lahko znak melanoma. 

Preverite še, kateri so drugi znaki melanoma >

Rdeče dlani

Čeprav je ta simptom precej redek, lahko nenavadna rdečina dlani, ki ne izgine, kaže na poškodbo ali bolezen jeter. 

Zadebeljene konice prstov

Če so vaši prsti "paličasti" oziroma so konice zadebeljene, to lahko nakazuje na okvaro pljuč ali na srčno popuščanje.

Bolečina in oteklina

Boleče in/ali otekle dlani lahko nakazujejo na določene vnetne bolezni, kot so revmatoidni artritis, psoriatični artritis, lupus, vaskulitis (vnetje krvnih žil) dermatomiozitis (bolezen kože in mišic) ter celo vnetno črevesno bolezen.

Potenje dlani

Čeprav je povsem običajno, da se naše dlani včasih potijo, je v nekaterih primerih ta pojav lahko znak določenih zdravstvenih težav. Pretirano potenje dlani velja za enega prvih simptomov menopavze, obenem pa lahko nakazuje tudi na težave s ščitnico.

Vir: n1info.hr