Vsi opravljamo veliko potrebo – in tako poskrbite, da ne bo boleče

Vsi opravljamo veliko potrebo – in tako poskrbite, da ne bo boleče (foto: Profimedia) Profimedia
26. 5. 2022

Vsako črevesje deluje drugače, nekatero počasneje, drugo hitreje. Na žalost pridejo tudi dnevi, ko je lahko obisk stranišča (dobesedno) zelo boleč.

Kaj lahko naredite, ko vaše črevesje preprosto noče sodelovati?

Težava št. ena, s katero se pri svojem delu srečuje gastroenterolog, je zaprtje. Zaradi občutka, da se črevesje ni izpraznilo, potiskate, se napenjate in lahko pride celo do poškodb.

Da bi se temu izognili in da ne bi bilo težav pri odvajanju, je ključna preventiva, pravi strokovnjak. In vse se vrti okoli ene pomembne stvari …

Profimedia
Hidracije!

Ustrezna hidracija lahko prepreči zaprtje, pojasnjuje dr. Peyton Berookim. Priporoča približno 30 ml vode na kilogram telesne teže – skozi cel dan. Vendar je to le izhodišče, saj boste morali na hladen oz. vroč dan ali če se veliko znojite (pri vadbi denimo) količino prilagoditi.

Prav tako svetuje zmernost pri vnosu kofeina in alkohola – čeprav gre za pijači, delujeta kot diuretika, pravi. 

Kaj pa prehrana?

Jejte z vlakninami bogato sadje in zelenjavo.

In če ste že zaprti? 

Poleg že omenjenega, dr. Berookim priporoča, da uporabite pručko. Če si, ko sedite na školjki, pod noge postavite pručko, bodo kolena višje – kot da bili v počepu – in to je bolj naraven položaj, ki tudi pomaga pri premikanju črevesja. 

Če imate pogoste ali dolgotrajne težave pri odvajanju, pa se vsekakor posvetujte s strokovnjakom. Še posebej, če se srečate s težavami, kot je srbenje, krvavitev, lahko pride tudi do analne razpoke (fisura).

Vir: www.gidoctor.com
PREVERITE TUDI:

Rak debelega črevesa in danke