Zakaj ob postelji ne bi smeli nikoli imeti kozarca vode

Zakaj ob postelji ne bi smeli nikoli imeti kozarca vode (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2023

Preden smuknemo v posteljo, na nočno omarico postavimo velik kozarec vode. Ker je praktično. 

Le kdo si želi sredi noči tavati do kuhinje – če nas ponoči prime žeja, lahko takoj naredimo požirek vode.

Navada, ki je že dolgo predmet razprave. 

Verjetno veste, da pitje vode, ki nekaj časa stoji v kozarcu, ni ravno higienično. Ta navada pa naj bi bila tudi precej nezdrava, odkrivajo raziskovalci z Medicinskega centra v Massachusettsu – ki so izvedli več testov in ugotovili, da se čez noč v kozarcu naberejo virusi, bakterije in prah. 

Preverite: Zato v posteljo ne bi smeli brez limone

Profimedia

Celo steklenica ali pokrit kozarec je lahko problem, pravijo strokovnjaki, saj bakterije in druge delce prenašamo tudi s slino in z ustnicami. V nekaj urah se lahko voda kontaminira in s ponovnim vnosom bakterije lahko tudi zbolimo, je za RD povedal dr. Marc Leavey. 

To seveda ne pomeni, da bomo zboleli vsakokrat, ko bomo pili vodo, ki je čez noč stala v kozarcu. Pogosto namreč tudi steklenico uporabimo večkrat brez kakršnihkoli škodljivih učinkov. Zdravnik kljub temu svetuje, da vodo spijemo v enem zamahu. Previdnejši pa bi morali biti tudi posamezniki z oslabljenim imunskim sistemom.

In če uporabljate steklenico, jo vsekakor pogosteje operite kot sicer …

Čas je za temeljito čiščenje steklenice za vodo: Poiskali smo nasvete za temeljito čiščenje in preverili, kako pogosto bi steklenico pravzaprav morali čistiti.

Še en razlog, zakaj si ne želite piti vode, ki je nekaj ur stala v kozarcu

Voda privablja mušice in drug mrčes, ki lahko na vodi pustijo svoja jajčeca in iztrebke. Pogosto se mušice, komarji ipd. same ujamejo v vodi.  

V naši glavi je to mnogokrat bolj gnusno kot bakterije, vendar glede na študije naj ne bi bilo škodljivo. 

Še en namig: 

Vode nikar ne puščajte na mestih, kot je avto. Če bo izpostavljena soncu, se bo segrela in to ustvari popolno gojišče za bakterije, še posebej, če ste iz plastenke oziroma steklenice že pili. 

Nekatere plastenke tudi vsebujejo BPA in podobne kemikalije, ki se lahko ob izpostavljenosti soncu sproščajo v vodo. Obstajajo raziskave, ki kažejo, da bi lahko bil BPA povezan z zdravstvenimi težavami, ki vplivajo na možgane in vedenje.

Preverite tudi:
Toliko ur bi morali spati, če ste starejši od 50 let – razlog pa je TA!

Si zjutraj vzamete kaj časa zase ali se prebudite zadnjo minuto in v nov dan odhitite še zaspani?

Tu je prijetno jutranje raztezanje, ki bo povsem spremenilo vaš dan. Preizkusite.