ZATO bolečin v hrbtu ne smete nikoli ignorirati!

ZATO bolečin v hrbtu ne smete nikoli ignorirati! (foto: Profimedia) Profimedia
17. 10. 2022

Telo nam z bolečino sporoča, da nekaj ni v redu. Pogosto je takoj jasno, kje se skriva vzrok. A velikokrat se za bolečino skriva nekaj povsem drugega – tako je tudi v primeru bolečin v hrbtu. 

Tu je sedem možnih vzrokov za bolečine v hrbtu, na katere verjetno ne bi pomislili. In ne smete jih ignorirati, saj lahko vodijo do večjih zdravstvenih težav.

1. Stres

Zaradi stresa so naše mišice ves čas napete, zlasti v vratu in v ramenih. To lahko sčasoma pripelje do bolečin v hrbtu, pa tudi veliko resnejših zdravstvenih težav. 

2. Preveč časa z mobilnim telefonom v roki

Med zatopljenim gledanjem v ekran mobilnega telefona pozabite na svet okoli sebe. Pa tudi na pravilno telesno držo. V takšnem sključenem položaju verjetno preživite tudi več ur na dan in to je zelo neprijeten položaj za hrbtenico.

STE VEDELI? Zato ne bi smeli nikoli s telefonom na stranišče!

3. Mišično neravnovesje 

V našem telesu je vse povezano, zato lahko bolečine v hrbtu povzročijo denimo tudi šibke trebušne mišice.

Ko pride do takšnega mišičnega neravnovesja, hrbtne mišice prevzamejo večjo obremenitev, da ohranijo hrbtenico v pravilnem položaju in predvsem, da jo zaščitijo. 

V tem primeru je priporočljiva vadba za moč, morda pa boste potrebovali tudi pomoč fizioterapevta. Vsekakor se pogovorite s strokovnjakom, ki bo določil, kje leži največja težava. 

PREVERITE: Po mnenju trenerja je TA vaja za trebušne mišice učinkovitejša od vaje deska (VIDEO)

Profimedia

4. Nepravilno sedenje

Vemo, da večurno sedenje za mizo ni dobro za zdravje. Pa tudi za hrbtenico ne, če pri tem niste pozorni na svojo držo, saj se poveča pritisk na vretenca.  

Naučite se zavestno popravljati držo. Poleg tega bodite pozorni tudi na naslednje: podlakti naj bodo vzporedno s tlemi, prav tako stegna, stopala ravno na tleh in hrbet in glava vzravnana.

Način, kako sedite ali stojite, razkriva več o vas, kot si sploh lahko mislite!

5. Porod

Veliko žensk po porodu trpi zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta. Ta bolečina je pogosto posledica stresa, ki ga je telo doživelo med nosečnostjo, in navad, navad, ki pridejo z dojenčkom. Na primer, držanje otroka vedno na eni strani ali sključena drža med dojenjem. 

6. Poškodba diska

Diski skrbijo za amortizacijo sile, ki deluje na hrbtenico. Toda sčasoma se lahko obrabijo, pogost vzrok je ponavljajoče se in prekomerno upogibanje, pritiski na hrbtenico, na to pa vpliva tudi genetika. Ne odlašajte z obiskom zdravnika. 

7. Druge resnejše zdravstvene težave

Te lahko vplivajo tudi na bolečino v hrbtu. Vnetje trebušne slinavke ali vnetje ledvic lahko denimo povzroči bolečino, ki se širi v hrbet.

Če bolečina vztraja več tednov ali se celo poslabša, je zadnji čas, da obiščete zdravnika!

PREVERITE ŠE: Kaj fizioterapevtka naredi vsak dan za zdravo hrbtenico