"Pri 25. letih sem ozdravljena alkoholičarka" (osebna zgodba)

"Pri 25. letih sem ozdravljena alkoholičarka" (osebna zgodba) (foto: profimedia) profimedia
5. 5. 2022

"Od alkohola sem postala odvisna pri 16. letih in od takrat sem 15-krat potrebovala zdravniško zdravljenje." 

Audra Hanson je postala prepoznavna na TikToku, kjer je delila svojo zgodbo o tem, kako se je borila z alkoholom. Prvi kozarec alkoholne pijače je spila pri rosnih 16. letih in pravi, da so se takrat že začeli njeni problemi. 

"Alkohol je postal odgovor na vse moje težave. Izboljšal je anksioznost (vsaj za nekaj časa), počutila sem se veselo in svobodno." Začela je dobivati vabila na zabave, na katerih se je točilo veliko alkohola in kmalu je zapadla v družbo, ki jo je k pitju spodbujala. Do tedaj ji je šlo v šoli precej dobro, zaradi popivanja pozno v noč pa je uspeh začel padati. Velikokrat se je zgodilo tudi, da je izgubila zavest in se kasneje ni spomnila ničesar. 

"Začela sem manjkati pri pouku in ničesar več nisem jemala resno. V zadnjem letniku srednje šole sem nekajkrat v šolo prišla pijana, po 18. letu pa sem redno izgubljala zavest. Nisem več štela, koliko pijač spijem, vem le, da sem sama brez težav izpraznila več steklenic vina. 

profimedia
Pri 20. letih sem vsakokrat, ko sem pijančevala, izgubila zavest. Bili so meseci, ko sem pila čisto vsak dan." 

Ni trpel le njen videz, ampak tudi mentalno zdravje. Nenehno je čutila utrujenost in začela je sovražiti osebo, v katero se je spreminjala. "Pri 20. in 21. letih so se pojavili zares hudi mački dan po popivanju. Moje telo je zavračalo alkohol in zdelo se mi je, da počasi ugaša. Maček je lahko trajal tudi več dni in vključeval tresavico, zamegljen vid, utrujenost, bruhanje ... To je bila najnižja točka v mojem življenju."

Vmes je začela obiskovati fakulteto, vendar ji je pri mnogih predmetih spodletelo. Njene težave z alkoholom so bile tako hude, da je kar 15-krat potrebovala zdravljenje. "Začutila sem, da popivanje ni več zabavno, kot je bilo nekoč. Na koncu je vodilo v hude panične napade."

Njeni starši in bližnji so večkrat skušali posredovati in jo odvaditi te grozne navade, vendar je preteklo kar nekaj časa, preden se je sprijaznila s tem, da ima problem. 

Prelomna točka

Nekega septembra se je vrnila iz izleta in ugotovila, da ima vneto grlo, zato se je odpravila k zdravniku. "Pogledal je v mojo kartoteko in opazil, da sem bila poleti večkrat sprejeta v bolnišnico zaradi popivanja. Povedal mi je, da je to resen problem in da moram prenehati z alkoholom. To sem takrat morala slišati in dalo mi je misliti, vendar tisti dan še nisem prenehala s popivanjem. 

profimedia
To se je zgodilo na moj 22. rojstni dan, ko sem se končno zavedala, da me bo takšno početje na koncu ubilo. 

Ampak sedaj sem imela drug, večji problem: nisem vedela, kako naj prekinem odvisnost od alkohola." Prijavila se je v center za odvajanje od alkoholizma in tam preživela 6 mesecev. "To je bila najboljša odločitev, ki sem jo lahko sprejela zase. Končno sem razumela svojo zasvojenost in nisem bila sama v tem."

Po zdravljenju se je dvakrat spet predala alkoholu, potem pa je ostala trezna in se ga ni pritaknila še danes. Priznava, da je kljub temu zelo težko odvrniti misli od pijančevanja. "Alkohol je bila moja prva ljubezen, in ko sem se mu odpovedala, sem žalovala za nekakšnim odnosom, ki sem ga zgradila z njim. Največja sprememba se je zgodila v mojem mentalnem zdravju. Sedaj vem, da alkohol ni rešitev in se trudim, da bi se imela bolj rada. 

Rada bi razbila tabuje o odvisnostih in mentalnem zdravju, zato sem vesela, če je moja zgodba na TIkToku komu pomagala." 

Audra Hanson
profimedia