Preprosti načini za sprostitev uma in telesa

Preprosti načini za sprostitev uma in telesa (foto: Profimedia) Profimedia
5. 5. 2022

Iskanje miru v kaosu. Tako poskusite, svetujejo strokovnjaki.

Obveznosti v službi, družina in prijatelji, zahteve so lahko neizprosne. Toda zdi se, da je v naši družbi (pre)zaposlenost pravzaprav postala merilo za uspeh, statusni simbol in veliko ljudi se z veseljem pohvali, kako zaposleni so. Le redki se bodo pohvalili, da jih je 10 ur spanja pomladilo ali da so tokrat z delom zaključili malo prej in si nato privoščili masažo. Zato ni nenavadno, da je čas za sprostitev pogosto zadnja točka na neskončno dolgih seznamih opravil. Vendar bo prišel dan, ko telo ne bo zmoglo več …

Ko mišice prosijo za masažo in so možgani že povsem izgoreli, vam ni treba na wellness umik. Začne se z majhnimi spremembami v življenjskem slogu in z nekaj novimi navadami, ki lahko pomagajo do notranjega miru in sprostitve, ne glede na to, ali imate na voljo dan, uro ali le nekaj minut, pravijo številni strokovnjaki.

Kako sprositi um in telo z nekaj preizkušenimi metodami: 

PRVI KORAK

1. Sprejmite, da si zaslužite čas za sprostitev!

To je pogosto največja ovira, s katero se sooča večina ljudi, ko gre za sprostitev – miselnost. In ideja o tem, kaj sprostitev v resnici je. S to oviro se srečujejo zlasti ženske in mame. V trenutku, ko se bo mama usedla, se bodo njene misli vrtele okoli vseh stvari, ki jih še mora postoriti. 

Če verjamete, da se boste lahko sprostili le, ko bo čisto vse postorjeno, se nikoli ne boste. 

Če potrebujete opomnik: vse bo v redu, če boste občasno pritisnili na gumb za pavzo. Vaše telo vam sporoča, da je to pravzaprav potreba ne razkošje. 

Ključ je razvijanje miselnosti, 'lahko si vzamem čas za sprostitev kadarkoli in kakorkoli si izberem.'

2. Ne pozabite globoko vdihniti

Meditacija resnično deluje. 

Precejšen del našega dneva je prežet s tesnobo. Lahko gre bodisi za podoživljanje tistega groznega pogovora ali razmišljanje o tem, kako boste v prihodnosti vse zmogli. 

Meditacija poskrbi za 'počitek' v tem trenutku, v trenutku, ki se dogaja. Telo in um lahko sprostimo do te mere, da se zavemo, da smo dovolj. Ta trenutek smo pravzaprav čisto ok. Ne skrbite, če vaš um med meditacijo odtava. Ne gre za popolnost. 

3. Že nekaj vaj bo sprostilo telo in um

Že nekaj minut kontroliranega dihanja skozi nekatere jogijske vaje lahko pripelje do sproščenosti. 

Pravzaprav bo katerakoli vadba naredila razliko. Preizkusite različne oblike vadbe ali različne stile joge. Dokler ne najdete tisto, ki vam ustreza. 

4. Preživite čas v naravi

V trenutkih negotovosti lahko pomaga že samo osredotočanje na zvoke narave. In tudi številne raziskave potrjujejo pozitiven vpliv preživljanja v naravi na telo in um.

5. Protistresna »dieta«

Eden od pomembnih korakov v boju proti stresu je tudi zdrava dieta oz. prehranjevalne navade. Telesu je treba zagotoviti uravnoteženo prehrano.

6. Poskusite s samozadovoljevanjem

Samozadovoljevanje je nekaj povsem naravnega, tudi med tistimi, ki imajo redne spolne odnose. In ima številne pozitivne učinke, pravi znanost. Koristi tako spolnemu življenju kot tudi zdravju.

Obstaja seveda še veliko drugih preprostih načinov in tehnik, ki ponudijo oddih vašemu umu in telesu, morda boste kmalu odkrili še kakšno. Pomembno je naslednje: ko boste našli svojo tehniko sproščanja, se počastite tako, da jo dejansko izvajate. Pa naj bo to sprehod po parku, razkošna kopel ali ponoven ogled vaše najljubše nanizanke v pižami sredi tedna. 

Iščite majhne priložnosti za sprostitev. Petnajst minut, ura ali nekaj ur konec tedna, vseeno je. Če se najprej sprostimo in poskrbimo zase, se bo vse ostalo zlahka postavilo na svoje mesto. 
Prirjeno po: How to relax your mind and relieve stress