Protistresni motovilec

9. 1. 2012

Motovilec vsebuje obilo železa, magnezija, kalija ter vitaminov A in C, ki varujejo pred stresom, srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo.

Motovilec spada med najdražje jesensko-zimske solatnice in je na voljo vse do prvih spomladanskih dni. Njegovi mehki temnozeleni listi, zraščeni v rozeto, so glede na sorto široki ali ozki, okrogli ali podolgovati. Za vse je značilna oreškasta aroma, ki je pri sortah z manjšimi listi močneje izražena.

Vsebuje obilo železa, magnezija, kalija ter vitaminov A in C, ki varujejo pred stresom, srčno-žilnimi obolenji in slabokrvnostjo. Listi in koreninice vsebujejo tudi eterično baldrijanovo olje, ki na prebavila deluje pomirjevalno.

Uvelega in porumenelega motovilca ne kupujte

Svež ima čvrste, rahlo svetleče temno zelene liste. Zaprt v posodi se v hladilniku obdrži nekaj dni, nato pa dobi neprijeten vonj.

Motovilec čistimo tako, da manjše rozete pustimo cele in jim odrežemo koreninico ter odstranimo poškodovane in porumenele liste, večje rozete pa razdelimo na liste. Dobro ga operite v mrzli vodi, saj so na listih pogosto ostanki zemlje. Motovilca ne namakajte, ampak ga le prelijte z vodo in takoj nato poberite iz nje.

Motovilec je odličen kot samostojna solata

Ali pa tudi v družbi drugih solatnic. Vendar ga pred pripravo vedno dobro odcedite in osušite. Da ne zakrijete njegove fine arome, je najbolje, da ga pripravite z lahko polivko iz olja in kisa.

Če ga boste zabelili s preveč olja, bodo nežni listki postali sluzasti. Ravno tako se k motovilcu ne podajo težki jogurtovi ali majonezni prelivi. Idealna je polivka iz orehovega olja, ki poudari aromo, in limoninega soka, ki še poveča učinek železa v telesu.