Odkrijte čudežno rastlino: zdravi jetra, uravnava hormone in še marsikaj drugega (vsi jo poznamo!)

27. 5. 2024
Deli
Odkrijte čudežno rastlino: zdravi jetra, uravnava hormone in še marsikaj drugega (vsi jo poznamo!) (foto: Profimedia)
Profimedia

Gre za zelo užitno rastlino, vsi njeni deli, od korenine do cveta, pa imajo koristne lastnosti.

Mnogi menijo, da so pleveli v prvi vrsti moteči, nadležni in nezaželeni, vendar regrat dokazuje nasprotno. Ta invazivna rastlina s svojimi živahno rumenimi cvetovi prekriva travnike spomladi. Dovolj je, da se sklonimo in ga poberemo.

Regrat je močan antioksidant, ki čisti jetra in kri, poleg tega pa deluje kot diuretik, kar pomaga pri čiščenju ledvic in zdravljenju urinarnih okužb. Najnovejše raziskave kažejo, da pozitivno vpliva na ženske hormone in reproduktivne organe, zato je še posebej priporočljiv v menopavzi.

Profimedia

Raziskave prav tako potrjujejo njegovo učinkovitost pri uravnavanju ravni sladkorja v krvi, zato se priporoča tudi diabetikom. Stebla regrata uravnavajo presnovo, spodbujajo razgradnjo žolča in pomagajo pri prebavnih težavah.

Kako uporabiti regrat

Regratove cvetove je najbolje nabirati med sončnim dnevom, ko so popolnoma odprti. Nato jih lahko popražimo ali dodamo v solato. Iz cvetov lahko pripravimo svež sirup proti kašlju ali mazilo, ki pomaga pri hemoroidih. Regratov sirup krepi imunski sistem, čisti kri in uravnava prebavo.

Regratov čaj

Za pripravo čaja skuhajte dve skodelici regratovih cvetov v dveh litrih vode. Precedite in dodajte 1 kg medu ter sok dveh limon. Kuhajte pri nizki temperaturi in nenehno mešajte, dokler ne nastane sirup. Nalijte ga v čisto steklenico in dobro zaprite. Uživajte eno žlico dva do trikrat dnevno.

Profimedia

Čaj iz regratovih listov pomaga zmanjšati tveganje za raka dojk, čaj iz korenin pa preprečuje širjenje rakavih celic pri raku dojk in prostate. Zaradi številnih drugih zdravstvenih koristi je smiselno vključiti regrat v redno prehrano. Uporabljate ga lahko kot špinačo, dodate v solato, pripravite omake, dodate testeninam, rižu, juham ali naredite okusen smuti z dodatkom drugih rastlin. Deluje kot blago odvajalo, ki spodbuja prebavo, izboljšuje krvno sliko, povečuje apetit in uravnava koristne bakterije v črevesju.

Naravna terapija z regratom

Naravna in rastlinska terapija je močna in se pogosto uporablja za zdravljenje številnih težav in bolezni. Vendar pa - jasno - ne more nadomestiti zdravnika. Za vse diagnostične postopke in zdravljenje bolezni se najprej posvetujte z zdravnikom.

Profimedia

Zdravilne rastline v obliki prehranskih dopolnil, tinktur, čajev in krem niso nadomestilo za zdravila, ki jih predpiše zdravnik, vendar vam lahko pomagajo kot podporna terapija po posvetu z zdravnikom in/ali strokovnjakom. Včasih so lahko zdravilne rastline dovolj, da preprečijo razvoj simptomov, zmanjšajo določene reakcije ali spodbudijo samozdravljenje in okrevanje. Kljub temu imejte v mislih, da lahko nekateri zeliščni pripravki povzročijo neželene reakcije, zato se pred uporabo vedno posvetujte z usposobljeno in strokovno osebo.

Vir: Danas.rs

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič