Se je z leti upočasnil vaš metabolizem? TO vam svetuje strokovnjakinja

Se je z leti upočasnil vaš metabolizem? TO vam svetuje strokovnjakinja (foto: Profimedia) Profimedia
21. 5. 2023

Morda tudi vi mislite, da se je vaš metabolizem upočasnil zaradi vaše starosti, a temu ni nujno tako. O tem je pred kratkim pisala tudi Alenka Košir.

Alenka je na svojem Instagram profilu delila objavo, v kateri je pojasnjeno, da od približno 20. leta pa vse do 65. leta metabolizem ostaja popolnoma enak.

Do pridobivanja telesne teže ne prihaja zato, ker bi se metabolizem upočasnil, vendar zato, ker izgubljamo mišično maso.

"Z leti izgubljamo mišično maso, ki je funkcionalno tkivo. Tkivo, ki zelo dobro uporabi glukozo za svoje krčenje/delo. Mišice so eden izmed največjih porabnikov v našem telesu."

Zato lahko z leti pridobivamo kilograme tudi, če se prehranjujemo popolnoma enako, kakor smo se v preteklosti.

"Recimo, da res jeste popolnoma enako in se gibate popolnoma enako, kakor 10 let nazaj . Vaš energijski vnos in telesna aktivnost sta torej enaki, kakor 10 let nazaj.

Vendar pozabljate, da če ne izvajate vadbe za moč in nimate dovolj beljakovin v prehrani, se vaša mišična masa vsako leto v povprečju zmanjša za vsaj 1 %. Torej imate najmanj 10 % manj mišične mase, kakor pred 10 leti."

Velika težava je tudi v tem, da je upad mišične mase težko opaziti. "Izguba mišične mase se navzven ne vidi, saj mišice zamenja maščobno tkivo in so obsegi enaki, kakor prej," pojasnjuje Alenka. Poenostavljeno povedano; mišice postanejo maščoba.

"Tega na letni ravni niti ne zaznamo, občutimo pa razliko, da je nekaj drugače, kakor včasih, ko smo bili mlajši."

Alenka poudarja tudi, da to, da ste fizično aktivni še ne pomeni, da vzdržujete mišično maso. Samo sprehodi in druga "kardio vadba" ni dovolj. Določene vadbe so namenjene pridobivanju mobilnosti, vzdržljivosti, gibljivosti, ravnotežja... Nujno pa je, da vključujemo tudi vadbe za moč.

"Za vzdrževanje mišične mase morata biti izpolnjena vsaj dva pogoja:
  1. Ustrezen dražljaj, ki stimulira telo k obnovi (smiselno zastavljena vadba za pridobivanje moči).
  2. Zadosten vnos beljakovin in drugih hranil, ki sodelujejo v procesu grajenja mišic."

Alenka poudarja, da so to znanstveno dokazana dejstva. Vzdrževanje mišične mase lahko pripomore k boljšemu zdravju in počutju ter bolj kvalitetnemu življenju nasploh.

Ste vedeli, da je Alenka bila gostja v našemu podkastu? Pogovoru z njo prisluhnite tukaj: