Sindrom računalniškega vida: sodobna tegoba, o kateri vemo premalo

18. 2. 2020
Deli
Sindrom računalniškega vida: sodobna tegoba, o kateri vemo premalo (foto: profimedia)
profimedia

Če vaša služba zahteva veliko dela pred računalnikom, ste morda že doživeli sindrom računalniškega vida. Ta se pojavi tudi, če veliko časa preživite na telefonu in drugih napravah, ki oddajajo modro svetlobo. 

Kaj je sindrom računalniškega vida?

Preverite, ali pogosto doživljate te simptomte: zamegljen vid, utrujene oči, glavobol, otrdel vrat.

Če je odgovor pritrdilen in sindrome doživljate naenkrat, obstaja verjetnost, da se soočate s sindromom. Ko v ekrane strmite predolgo, morajo mišice v očeh delati “nadure”. Kot vsaka mišica se sčasoma utrudijo in brez počitka ne morejo delovati optimalno. To vpliva na produktivnost, še bolj pa na kvaliteto življenja. Po podatkih študije iz leta 2016 se s sindromom spopada 60 milijonov ljudi po celem svetu. 

Kako olajšamo posledice sindroma?

Obstaja nekaj naravnih načinov, s katerimi lahko omilite sindrome in poskrbite za ostrejši vid. Če se težave ne ustavijo, pa obiščite okulista. 

Listnata zelenjava - Za kosilo si večkrat privoščite brokoli, ohrovt, špinačo in drugo listnato zelenjavo, ki ne vsebuje le vitamina A, ampak lahko prepreči tudi naprezanje oči. Nekatera hranila iz te zelenjave imajo protivnetni učinek, v velikih koncentracijah pa jih najdemo tudi za očesom, kjer varujejo oko pred bleščanjem in svetlobo - tudi to, ki prihaja iz računalnika, telefona in drugih naprav. 

Pravilo 20:20 - Čeprav bi bilo najlažje zmanjšati čas, ki ga presedimo pred računalnikom, za marsikoga to ni možno, saj je takšna pač služba. V tem primeru uporabite preprosto pravilo. Za vsakih 20 minut, ko se koncentrirate na ekran, za 20 sekund poglejte skozi okno (najbolje, da strmite v nekaj zelenega) in glejte v daljavo. Sprva boste morda potreobvali opomnike, potem pa boste to počeli skoraj podzavestno. 

Koruza in oranžna paprika - Tako kot barvita zelenjava dela “čudeže” za zdravje, dobro dene tudi očem. Oboje vsebuje vitamin, ki lajša infekcije v očeh in izboljšuje vid (ne boste popravili okvare vida, ampak ta ne bo več zamegljen, oči se bodo manj solzile). Skuhajte juho ali pripravite solato z veliko barvite zelenjave. 

Spreminjanje navad - Ko niste v službi, čimbolj omejite gledanje televizije, uporabo mobilnika, čas na računalniku … In s tem zmanjšajte prenašanje modre svetlobe na oči. Večkrat se odpravite v naravo, kar bo sprostilo tako misli kot vid, izogibajte se tudi uporabi elektronskih naprav v prostoru, kjer spite. 

Nosite očala - Če zaradi okvare vida potrebujete očala, se jim ne izogibajte. Očala sprostijo oči, ki se drugače naprezajo, da bi vam zagotovile ostrejšo sliko. Poleg tega si lahko omislite dodatne premaze ali posebna stekla za očala, ki vsaj delno varujejo tudi pred modro svetlobo. 

Priporočamo tudi: Moj aktivni plan 2020: prijavite se na celovito preobrazbo telesa!

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord