5 aktivnosti, ki preženejo slabo voljo v zimskem času

Zimska turobnost je tako za marsikoga lahko zelo utrujajoča, zato je nujno potrebno poskrbeti za aktivnosti, ki bodo izboljšale vaše razpoloženje. In katere aktivnosti izbrati?

5 aktivnosti, ki preženejo slabo voljo v zimskem času - Foto: Profimedia

Krajši dnevi in zgodnja tema sta za marsikoga razlog za slabo voljo v zimskih mesecih. K temu naj dodamo še hladne in meglene dneve, pomanjkanje sončne svetlobe in energije za športne aktivnosti, kar pa vse skupaj negativno vpliva na naše zdravje.

 1. Vključite se v redno vadbo


  Znano je, da gibanje pozitivno vpliva na naše počutje in zdravje, ne glede na to, za kateri letni čas gre. Ko pa je govora o gibanju v zimskih mesecih, je redna športna aktivnost toliko bolj pomembna. Če se želite izogniti slabi volji, potem se vpišite v eno od organiziranih vadb, ki vas bodo prisilile v gibanje tudi takrat, ko vam bo zmanjkalo motivacije ali energije.

  Fizična aktivnost na eni strani krepi imunski sistem, na drugi strani pa poskrbi tudi za izločanje hormona sreče endorfina, kar pomeni, da bo vaša slaba volja zagotovo v trenutku izginila. Z redno vadbo boste poskrbeli tudi za to, da se vaši kilogrami ne bodo kopičili in vas spravljali v slabo voljo.
 2. Poskrbite za zdravo prehrano


  Ali ste tudi vi med tistimi, ki jim v zimskih mesecih bolj ustreza hrana z veliko maščobami, ogljikovimi hidrati in sladkorji? Svetujemo vam, da se skušate upreti tej skušnjavi, saj bodo vaši občutki utrujenosti vedno večji, to pa vsa bo spravljalo v slabo razpoloženje.

  Namesto tega, raje uživajte več rastlinskih beljakovin, kot so na primer zelenjava, oreščki in fižol, sadje in polnozrnate žitarice. Na ta način boste dobili dovolj vitaminov in mineralov, da boste neprestano obnavljali zaloge energije.

  V izogib prehladnim in virusnim obolenjem, vam priporočamo, da zaužijete veliko vitamina C, ki pozitivno vpliva na imunski sitem in prav tako pomaga dvigniti razpoloženje. Zato ne pozabite na pomaranče, limone ali kislo zelje.
 3. Poizkusite s sončno terapijo


  Zima je čas, ko nam primanjkuje dnevne svetlobe, ki pomembno vpliva na naše razpoloženje, saj izloča hormone dobre volje, kot sta serotonin in noradrenalin. Ob pomanjkanju svetlobe se zato pojavi zaspanost, depresivnost in slabo razpoloženje.

  Da se boste temu izognili, vam ne preostane nič drugega, kot da se podate na svež zrak, saj je tudi ob oblačnem dnevu zunaj bolj svetlo kot pa ob umetni svetlobi. Ko je zunaj sončno vreme, potem niti ne pomislite, da bi dan preživeli za televizijo ali na kavču, če pa je v nižini pa megla, na bližnjem hribu pa sončno vreme, se odpravite na izlet in se naužijte sončnih žarkov, ki bodo zagotovo prebudili vaše telo.
 4. Druženje z vašimi prijatelji in znanci


  Zima je obdobje, ko si lahko vzamete čas za svoje prijatelje in znance, ki jih že dolgo niste videli. Če se boste družili s prijatelji in navezovali stike, vas bo to zagotovo spravilo v dobro voljo in vas motiviralo, da počnete stvari v katerih boste uživali. Prijatelje povabite v kino, jih povabite na skodelico čaja ali pa se z njimi odpravite na izlet.

  Preživljanje prostega časa s prijatelji bo pozitivno vplivalo na vaše razpoloženje. V njihovi družbi se boste lahko pogovorili in nasmejali, zaradi česar boste pozabili na vsakodnevne skrbi in morebitno utrujenost.
 5. Uporabite tehnike sproščanja


  Če se do sedaj niste dovolj posvečali sebi, potem so hladni zimski meseci zagotovo pravi čas, da pomislite tudi nase. Ker anksioznost in stres pogosto spremljata zimo, je pomembno, da se proti njima spopadete z eno od učinkovitih tehnik sproščanja. Zavedajte se, da vam že samo pet minut meditacije lahko pomaga pri obvladovanju stresa.

  Joga ali druge sprostilne tehnike bodo poskrbele za več ravnovesja, kar je lahko zelo dobra protiutež morebitnemu pojavu depresivnosti. Če se želite dodatno razvajati, se odpravite na masažo, obiščite savno ali pa se odločite za kakšno drugo obliko razvajanja, ki vas bo spravila v dobro voljo.

PARTNER PROJEKTA

Moja diagnoza