Sladoled ali čokolada pred spanjem. Kako hudo je v resnici?

27. 5. 2024
Deli
Naučeno vedenje, kot je večerno uživanje v skledi sladoleda, lahko spodbudi tudi vašo željo po prigrizku sladkorja pred spanjem. (foto: Profimedia)
Profimedia

Uživanje sladkorja pred spanjem lahko povzroči povečanje telesne mase in motnje spanja. Kako hudo je v resnici?

Mnogi ljudje po večerji uživajo v sladici. Nekaj zadovoljivega je v tem, da slani obrok nadomestite s sladkim. Naučeno vedenje, kot je večerno uživanje v skledi sladoleda, lahko spodbudi tudi vašo željo po prigrizku sladkorja pred spanjem.

Preberite še:

 Splošne nevarnosti dodanih sladkorjev so dobro znane, a kljub temu se morda sprašujete, kako točno uživanje sladkorja pred spanjem vpliva na vaše telo – zlasti glede spanja. Da bi izvedeli, smo prisluhili zdravnikom in registriranim dietetikom, da bi odkrili resnico. 

Ne glede na to, ali gre za skledo sladkih kosmičev, skodelico sladkanega čaja ali čokoladico, tukaj je, kaj se lahko zgodi, če pojeste sladkor pred spanjem.

  1. Lahko povzroči vnetje

 Uživanje veliko sladkorja je močno povezano s kroničnim vnetjem, ki je povezano s številnimi zdravstvenimi stanji, kot so bolezni srca, debelost, rak in diabetes, poroča Harvard Health Publishing.

In sprožitev vnetnega odziva v telesu je lahko zadnja stvar, ki bi jo želeli storiti, preden bi padli v spanec. Vnetje je povezano z apnejo v spanju. Če imate to stanje, boste med spanjem za kratek čas prenehali dihati, pogosto zaradi blokiranih dihalnih poti, poroča klinika Cleveland.

"Sladkor lahko povzroči vnetje tkiv, ki obdajajo usta in grlo, kar povzroči otekanje in poveča nastajanje sluzi," pravi nevrolog in zdravnik za spanje Brandon R. Peters, MD, FAASM.

"To lahko povzroči post-nazalno kapljanje in vpliva na dihanje, povzroča smrčanje in poslabša apnejo v spanju." Smrčanje in motnje spanja se morda zdijo neškodljivi, vendar jih je po kliniki Mayo treba jemati resno.

  1. Lahko vpliva na kakovost spanja

Čeprav veliko ljudi misli, da uživanje sladkorja pred spanjem ohranja budnost in vodi v hiperaktivnost, je malo dokazov, ki bi kazali, da je to res. Zamisel, da uživanje sladkorja vodi v hiperaktivnost pri otrocih, na primer, izvira iz ene majhne študije iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ki jo je opravila Akademija za prehrano in dietetiko.

 V letih od takrat druge večje študije niso uspele dokazati, da obstaja povezava med sladkorjem in hiperaktivnostjo. Kljub temu pa rafinirani sladkorji hitro zvišajo raven sladkorja v krvi, kar lahko povzroči občutek navala energije in oteži zaspanje, pravi Peters.

Medtem ko je raziskav o uživanju sladkarij tik pred odhodom v posteljo malo, vemo, da lahko na splošno preveč hrane vpliva na spanec. Prehrana z visoko vsebnostjo sladkorja je bila povezana s slabo kakovostjo in trajanjem spanja, glede na raziskavo iz avgusta 2019 v American Journal of Lifestyle Medicine.

Namig Številne s sladkorjem sladkane pijače, kot je soda, vsebujejo tudi kofein, ki lahko vpliva na vaš spanec, če ga pijete pred spanjem, glede na študijo American Journal of Lifestyle Medicine. Če imate težave s spanjem, omejite kofeinske pijače na dopoldanski čas.

  1. Lahko vodi do povečanja telesne teže

Še enkrat, raziskav o tem, kako uživanje sladkorja tik pred spanjem vpliva na vašo težo, je malo. Vendar vemo, da se presežek sladkorja shrani v maščobnih celicah, glede na kliniko Cleveland. 

Vemo tudi, da lahko vaše telo, medtem ko ste budni, uporabi ta sladkor za energijo. Toda ponoči, ko ste malo ali nič fizične aktivnosti, je preveč sladkorja lahko problematično. Ponoči, ko spimo, tega sladkorja ne porabljamo, zato je večja verjetnost, da bo povzročilo shranjevanje maščobe in povečanje telesne mase. 

  • Uživanje sladke hrane zgodaj čez dan vam daje priložnost, da presnovite sladkor, tako da se porabi za energijo in ne shrani kot maščoba.

Namig

Torej, kako slabo je v resnici jesti sladkor pred spanjem? 

Če to počnete ves čas, ima lahko uživanje sladkorja pred spanjem posledice za vaše zdravje. Čeprav je vedno dobro, da vadite zmernost, je morda bolje, da se izogibate sladkorju pred spanjem in uživate v priboljških podnevi, ko ste bolj aktivni. 

Kot splošno pravilo priporočam, da nekdo ne uživa sladkorja 2 do 3 ure pred spanjem, da se omogoči pravilna. Kot rečeno, občasen sladek prigrizek ponoči verjetno ni nekaj, kar bi vas moralo skrbeti.

 Zmanjšanje dodanih sladkorjev v vaši prehrani, tudi za majhno količino, lahko naredi čudeže za vaše zdravje in vaš spanec. Prizadevajte si za največ 6 do 9 žlic dodanega sladkorja na dan.

Preberite še: 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič