Zakaj urin smrdi, ko jemo šparglje? Toda nekateri vonja niso sposobni zaznati (ne boste verjeli, zakaj)

24. 5. 2024
Deli
Zakaj urin smrdi, ko jemo šparglje? Toda nekateri vonja niso sposobni zaznati (ne boste verjeli, zakaj) (foto: Profimedia)
Profimedia

Kako šparglji vplivajo na vaš urin? Presenečeni boste tudi, zakaj nekateri sploh niso sposobni zaznati vonja!

Šparglji so med številnimi še kako priljubljena zelenjava, ki je cenjena tudi oziroma predvsem zaradi svojih številnih zdravstvenih koristi. Vendar pa imajo špargljiv tudi zanimiv stranski učinek: izrazito vplivajo na vonj urina. Toda zakaj je temu tako? In ali ste vedeli, da nekateri spremembe v vonju preprosto ne zaznajo?

Kemična razlaga

Ključ do razumevanja močnega vonja urina po uživanju špargljev leži v njihovi kemični sestavi. Šparglji vsebujejo spojino, imenovano asparaginska kislina, ki med presnovo razpade na več žveplovih spojin.

Profimedia

Te spojine vključujejo metantiol, dimetil sulfoksid, dimetil sulfid in dimetil disulfid, ki so odgovorne za značilen vonj urina. Žveplove spojine so znane po svojih močnem in neprijetnem vonju, ki ga ljudje običajno zaznajo že v zelo majhnih količinah.

Zakaj vsi ljudje ne zaznajo vonja?

Zanimivo je, da vsi ljudje ne zaznajo spremembe vonja urina po uživanju špargljev. Obstajata dva glavna razloga za to:

  • Genetska variacija v presnovi: Nekateri ljudje preprosto ne proizvajajo žveplovih spojin v tolikšni meri ali pa jih telo hitreje razgradi, zaradi česar vonj ni tako izrazit.
  • Genetska variacija v zaznavanju vonja: Tudi če oseba proizvaja žveplove spojine, jih morda ne bo zaznala. To je povezano z genetskimi razlikami v olfaktornih receptorjih. Nekateri ljudje imajo receptorje, ki so občutljivi na te specifične spojine, medtem ko drugi tega receptorja nimajo in zato vonja ne zaznajo.

Zdravstveni vidiki

Čeprav je vonj urina po uživanju špargljev lahko neprijeten, ni razloga za skrb. Gre za popolnoma naraven in neškodljiv proces, ki ne predstavlja nobene nevarnosti za zdravje. Pravzaprav je vonj urina dober pokazatelj, da telo pravilno presnavlja in izloča odpadne snovi.

Profimedia

Zgodovinski in kulturni vidiki

Fenomen vonja urina po uživanju špargljev je znan že stoletja. Prve omembe najdemo v pisanjih rimskih cesarjev, kjer so opisovali, kako šparglji vplivajo na vonj urina. V različnih kulturah so ljudje ta pojav opazovali in ga celo uporabljali kot način za prepoznavanje prehrane posameznikov.

Nasveti za uživanje špargljev

Šparglji so izjemno zdrava zelenjava, ki bi jo morali vključiti v svojo prehrano. Toda kako pravilno rokovati z njimi? Šparglje lahko kuhamo na pari, pečemo, pražimo ali kuhamo. Priprava na pari ohrani največ hranilnih snovi. Odlično se prilegajo kot priloga k mesnim in ribjim jedem, v solatah, juhah in rižotah. Sveže šparglje hranite v hladilniku, zavite v vlažno krpo ali postavljene v kozarec z vodo, da ohranijo svežino.

Preberite tudi: Okusna pregreha: toda ali ste vedeli, kaj prodajalci kebaba po koncu dneva naredijo z mesom? Ne vržejo ga stran, ampak ...

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič