Smo od spanja lahko odvisni?

4. 4. 2022

Najbolj poznane so odvisnosti od drog, alkohola in kajenja, kaj pa od spanja? Smo zares lahko odvisni tudi od tega?

Slika 1/3

Če vas zaradi pogostega pomanjkanja spanca vedno mika, da bi oči zatisnili tudi čez dan (in to večkrat), se lahko zdi, da cele dneve mislite samo na počitek. Zjutraj bi še malo pospali, ker je budilka prezgodnja, po kosilu se tudi prileže počitek, pa še en popoldanski ... Ste od njega postali odvisni? Pravzaprav ... 

JE ODVISNOST OD SPANJA ZDRAVSTVENO STANJE?

Priporočila pravijo, da naj bi na noč spali med 7 in 9 ur. To se nanaša na dejanski spanec, in ne na to, da se 7 ur pred budilko uležemo v posteljo. Torej, ali smo odvisni od spanja, če spimo več od priporočenega, ali ves čas mislimo na spanje? 

Specialist za spalne vzorce, prebavo in prehrano, Greg Potter, pravi, da je to malo verjetno. Spalna odvisnost ni medicinsko priznana odvisnost niti stanje.

Greg Potter: https://gregpotterphd.com/index.php/about/ 

Spanje je biološka funkcija in običajno nima škodljivih posledic na nas. Je potrebna za preživetje tako kot dihanje. Da bi zadovoljili definiciji odvisnosti, bi morali od spanja utrpeti kakšne posledice, kot se to zgodi pri kajenju, alkoholu, sladkorju ... Izjeme so le posebna stanja, na primer hoja v spanju, med katero se lahko poškodujemo.  

Na kratko, zelo malo verjetno je, da ste od spanja odivsni. A če se vam zdi, da spite prekomerno, to lahko kaže na nekaj drugega. Kliknite dalje!

Profimedia

Preverite tudi 6 načinov, na katere lahko kava vpliva na spolno življenje ali pa Znaki, da potrebujete korenito spremembo v življenju