Kakšna je razlika med srčnim in paničnim napadom?

8. 2. 2024
Deli
Tako napadi panike kot srčni napadi se lahko pojavijo nenadoma. (foto: Profimedia)
Profimedia

Srčni in panični napadi so si lahko v nekaterih ključnih simptomih podobni, zato marsikdo ne prepozna takoj, za kateri napad pravzaprav gre. 

Za lažje razlikovanje med enim in drugim, se je dobro osredotočiti na občutek in lokacijo bolečine, ter na to kdaj se je pričela in kako dolgo traja.

Tako napadi panike kot srčni napadi se lahko pojavijo nenadoma. Do napadov panike privede, ko stresni hormoni v telesu sprožijo odziv "boj ali beg", ki poviša srčni utrip. Srčni napad se zgodi, ko srce ne dobi vse potrebne krvi.

Ne spreglejte:

Najpogostejši simptomi, ki se pojavljajo pri obeh vrstah napadov

Obe vrsti, tako srčni kot panični napad, imata vpliv na srce, zato so se med simptomi pogosto pojavijo:

  • bolečina ali pritisk v prsih,
  • hladen znoj,    
  • občutek bližajoče se pogube,    
  • vrtoglavica ali omotica,
  • slabost,    
  • hiter srčni utrip,    
  • kratka sapa.

Simptomi so različno intenzivni, toda podobni, zato ni vedno lahko prepoznati, če gre za srčni ali panični napad. Obstaja pa nekaj glavnih razlik.

Panični napadi so sicer lahko strašljivi, toda niso življenjsko ogrožajoči, medtem, ko srčni napadi so. Prav tako slednji potrebujejo nujno medicinsko pomoč, da se preprečijo resnejši zapleti ali celo smrtni izid.

Znaki paničnega napada

Napade panike pogosto sproži duševni ali čustveni stres, medtem, ko se srčni napad zgodi, ko nekaj blokira pretok krvi v srce. Do paničnih napadov lahko pride kadar koli, tudi med počitkom in spanjem. Poleg že omenjenih simptomov se lahko pojavijo tudi drhtenje, tresavica in šibkost.

Simptomi paničnega napada običajno trajajo od nekaj minut do približno ene ure, ter sčasoma izginejo sami od sebe. Po njih sledi boljše počutje. Napadi panike sicer ne zahtevajo nujne oskrbe, vendar kljub temu ne prezrite simptomov. Prav tako je dobro, da se z ustreznim strokovnjakom pogovorite o možnih vzrokih in zdravljenju.

Znaki, da gre za srčni napad

V nasprotju z napadi panike se srčni napad običajno razvije po naporni vadbi ali kakšnem drugem večjem telesnem naporu. Pojavi se močna bolečina v prsih, ki pa se lahko razširi tudi v roko, vrat ali čeljust. Bolečina lahko popusti, toda ne izgine.

Verjetnost, da so simptomi posledica srčnega infarkta, je hkrati večja, če ste v preteklosti že imeli bolečine v prsih ali druga srčna obolenja. Če menite, da imate morda srčni infarkt, ne odlašajte s tem, da pokličete na pomoč, saj srčni infarkt zahteva takojšnje zdravniško posredovanje. 

Vir: piedmont.org

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger