Ste starejši od 60 let? Ko se boste naslednjič odpravili ven, najprej preverite to stvar!

12. 11. 2023
Deli
Ste starejši od 60 let? Ko se boste naslednjič odpravili ven, najprej preverite to stvar! (foto: Profimedia)
Profimedia

Kajti to je presenetljivo zanesljiv napovedovalec vaše življenjske dobe, kažejo rezultati raziskave.

Ste ponosni, da lahko na sprehodu sledite tempu mlajših ali svojih vnukov? Če je tako, je to dober znak – pred vami je še veliko let. Študije namreč kažejo, da je hitrost hoje po 65. letu presenetljivo zanesljiv napovedovalec življenjske dobe. 

Kolikšna je hitrost hoje, ki napoveduje daljše življenje?

Velika študija je preučila naravno hitrost hoje (na razdalji 4 metrov) 34,485 udeležencev, starih 65 let ali več, in odkrila dosledno povezavo med hitrostjo hoje in dolgoživostjo.

1. Tisti  ki so hodili s hitrostjo meter na sekundo ali hitreje, so živeli dlje, kot je bilo predvideno glede njihovo na starost in spol. 

2. Tisti, ki so hodili s hitrostjo 0,8 metrov na sekundo, so bolj verjetno živeli povprečno življenjsko dobo za njihovo starost in spol. 

3. Tisti, ki so hodili s hitrostjo 0,6 metrov na sekundo, pa so bili že bolj izpostavljeni tveganju zgodnje smrti. 

4. Pri tistih, ki so hodili vse počasneje, je bila življenjska doba krajša od pričakovane. 

Vsi udeleženci so sodelovali v devetih drugih študijah, njihovo zdravstveno stanje pa so raziskovalci spremljali 12 let ali dlje.

Preverite tudi: Če se ponoči pogosto zbujate, vam morda primanjkuje tega hranila

Zakaj z leti hodimo vse počasneje?

Čeprav se zdi preprosta, je hoja pravzaprav precej kompleksna aktivnost in nanjo vplivajo spremembe številnih telesnih sistemov: mišično-skeletni, živčni, kardiovaskularni in dihalni. 

Pa tudi endokrini, ki uravnava hormone, imunski, ki ščiti pred okužbami, senzorični in celo prebavni, saj vpliva na absorpcijo hranil. 

Zelo počasna hoja je pogosto tudi rezultat vse nižje telesne dejavnosti in posledično vse slabše kondicijske pripravljenosti. 

Ste vedeli: Od te starosti naprej ste prestari za dolge lase

Kako lahko naredite test hitrosti hoje

Profimedia

Prosite partnerja, prijatelja ali koga drugega naj večkrat, na različne dneve, izmeri vašo hitrost hoje na razdalji 4 metrov – ko boste imeli dovolj velik vzorec, nenormalno visoke ali nizke odčitke izključite.

Namreč: udeleženci v študijah niso vedeli, da je hitrost hoje bistvena za rezultat, zato je malo verjetno, da so poskušali hoditi hitreje kot običajno. To bo pomemben dejavnik, če boste sami poskušali izmeriti hitrost hoje.

Test lahko opravite tudi na tekalni stezi. Najprej nekaj časa hodite in zabeležite hitrost, ki se je zdela najbolj udobna in naravna. Nato naredite test na razdalji 4 metrov. Število sekund delite s štiri, da boste dobili metre na sekundo. 

Za konec

Ne glede na to, kako hitro hodite, vedno lahko ukrepate in zmanjšate tveganja ter izboljšate svojo telesno pripravljenost in splošno zdravje. Zato nikar ne obupajte, če ugotavljate, da ste počasnejši.

Raziskovalci prav tako poudarjajo, da namen te študije ni bil spodbuditi ljudi k hitrejši hoji v upanju, da bodo živeli dlje. "Vaše telo izbere hitrost, ki je najboljša za vas, in to je vaša hitrost, indikator vašega zdravja," opominja eden izmed avtorjev.

Preverite še:

Če medtem ko ležite na hrbtu opazite to, se nemudoma posvetujte s svojim zdravnikom