Ta številka je pri hujšanju veliko pomembnejša od porabljene energije (pokurjenih kalorij)

Ta številka je pri hujšanju veliko pomembnejša od porabljene energije (pokurjenih kalorij) (foto: Profimedia) Profimedia
4. 8. 2022

Ko se oseba odloči za hujšanje, pa naj bodo to osebni razlogi ali po nasvetu zdravnika, je koristno spremljati tudi nekatere številke: energijski vnos, porabljene kalorije, teža, gibanje. Vendar obstaja še ena številka, ki jo je dobro poznati, mnogi pa nanjo v procesu pozabijo.

Bazalni metabolizem!

Kaj sploh je metabolizem

Metabolizem je opredeljen kot niz kemičnih reakcij v živem organizmu, ki ustvarjajo in razgrajujejo energijo, potrebno za življenje, pišejo na strani harvardske univerze. Preprosteje: to je hitrost, s katero vaše telo porablja energijo (ali kuri kalorije). 

Poleg vsakodnevnih aktivnosti in načrtovane vadbe ter termičnega učinka hrane, je to torej še eden od načinov, kako človeško telo porablja energijo (t. j. kuri kalorije) in zato lahko pomembno vlogo igra tudi pri hujšanju

Profimedia

Bazalni metabolizem se nanaša na najmanjšo količino energije (število kalorij), ki jo telo potrebuje za delovanje. 

Lahko bi ga opisali tudi tako: predstavljajte si, da je vaše telo motor. Določena količina energije se porabi samo za delovanje motorja, pa čeprav ta stoji na mestu – torej tudi ko spite ali sedite vaše telo porablja energijo. Gorivo so seveda kalorije iz hrane in pijače – to je energija, ki jo telo bodisi porabi takoj ali v obliki maščobe shrani za kasneje. 

Približno polovico energije v mirovanju porabijo samo možgani, jetra, ledvice in srce. 

Količina porabljene energije v mirovanju je zelo individualna

Profimedia

Raziskovalci so odkrili, da na metabolizem vplivajo tudi starost, spol, razmerje med mišično maso in telesno maščobo, delno pa je genetsko pogojen in zato izven našega nadzora.

A splošno je sprejeto, da pri večini ljudi bazalni metabolizem predstavlja 60 do 80 odstotkov vse porabljene energije, pravi Alexxai Kravitz, nevroznanstvenik in raziskovalec debelosti na ameriškem inštitutu za zdravje. Majhen odstotek predstavljajo nato še telesna dejanvost in prebava hrane.

Tako smo prišli do točke, zakaj je dobro poznati tudi to številko:

V prejšnjem odstavku omenjeni odstotek ni nič, a ni niti približno enak vnosu hrane, ki predstavlja 100 odstotkov vnosa energije v telo. 

Če poznate to številko (vsaj približno), je veliko lažje prilagoditi vnos energije s prehrano (zdravo prehrano seveda) – namesto, da se poslužujete strogih diet, se veliko stvarem odrekate ali še huje, stradate, kar dolgoročno ne more delovati. Preveč zmanjšan vnos oziroma stroge diete lahko tudi, glede na raziskave, metabolizem nekoliko upočasnijo.

Za vsakega, ki želi izgubiti odvečno telesno težo, je ključnega pomena sprememba v življenjskem slogu, ki se jo lahko držite dlje časa. 

Kako lahko določim svoj bazalni metabolizem?

Čeprav bazalnega metabolizma ne moremo tako preprosto izračunati (najboljše meritve izhajajo iz raziskovalnih študij, ki uporabljajo drago opremo), pa obstaja nekaj osnovnih formul in kalkulatorjev - kot je denimo ta: BMR Calculator.

Izračun vam bo povedal, koliko naj bi porabili vsak dan, in če pojeste toliko in vaša teža ostane enaka, je to verjetno zelo blizu pravi številki.

Viri:
Metabolism Plays a Major Role in Weight Loss — clevelandclinic.org
Does metabolism matter in weight loss? — www.health.harvard.edu
Increasing muscle mass to improve metabolism
Preverite tudi:
Zaradi teh razlogov kljub dieti ne boste shujšali