Tegobe, ki jih lahko pozdravite kar z vodo

voda, toplice (foto: profimedia) profimedia
15. 6. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Voda ni samo vir življenja, ampak je lahko tudi odličen zdravstveni pripomoček. Kopeli, obkladki, led in vodna para nam lahko pomagajo ob marsikateri zdravstveni težavi na zunaj in navznoter

Slaba cirkulacija

Če imate nizek pritisk in slabo cirkulacijo je najenostavnejši način, da si pomagate ta, da si roke (vse do komolcev) namočite v mrzlo vodo, če pa ste zares pogumni, se lahko ob koncu tuširanja splaknete z mrzlo vodo. Ta tehnika vam bo pognala kri po žilah in pospešila utrip.

Menstrualne težave

Močne menstrualne krče lahko ublažite s toplimi obkladki. Toplota namreč pomaga pri blaženju krčev, saj sproščajo mišice. Brisačo namočite v vročo vodo, dobro jo ožemite ter jo položite na spodnji del trebuha. Dajte se v ležeč položaj z nameščenimi obkladki in mirujte, po slabih 30-ih minutah bo stanje občutno boljše.

Inhaliranje ob prehladu

Nekatere simptome prehlada in gripe, kot so zamašeni sinusi in sluznica lahko namesto s tabletami poskusite ublažiti z inhaliranjem.

Pripravite si poparek za inhaliranje: zavrite približno pol litra vode ter ji dodajte žličko cvetov kamilice, pokrijte in pustite za 5 minut. Na glavo si poveznite brisačko, dvignite pokrov in glavo spustite nad lonec ter močno vdahnite paro. Ob izdihu dvignite glavo in počasi izdihnite. Vdih in izdih ponavljate dobrih pet do deset minut.

Bolečine v hrbtu

S toplo vodo lahko ublažite bolečine v hrbtu in ramenih. Pojdite pod tuš ter namestite takšno temperaturo, ki je prijetno vroča (seveda ne tako, da boste naslednji dan polni mehurjev) ter namestite curek vode neposredno na mesto bolečine in malce masirajte gor-dol levo-desno, poskusite masirati tudi z različnimi jakostmi curka vode.

Povišana telesna temperatura

Kadar imate povišano telesno temperaturo so hladni obkladki odlična stvar. Namočite bombažno krpo v hladno vodo, jo dobro odcedite in dajte za 10 minut v hladilnik, nato jo položite na čelo in čez oči. Kadar se krpa segreje postopek ponovite.

Razširjene vene na nogah

Pri težavi razširjenih ven, si lahko pomagamo z predcej preprostim trikom. Izmenično tuširanje nog z hladno in toplo vodo deluje izredno blagodejno na to tegobo, saj izmenjava temperature učvrščuje žile ter jih dela bolj prožne - topla voda jih razširi, med tem ko jih hladna voda skrči.

Noge najprej zmočite s toplo vodo in nato s hladno ter nekaj časa ponavljajte (5 minut), pogosteje kot boste to počeli (najbolje bi bilo vsak dan), bolj bodo vaše žile prožne in bo težav z venami vedno manj. Enako velja, tudi če imate utrujene - utripajoče noge.